in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li zašto se Mjesec nekada može vidjeti danju?

Objašnjenje ovog fenomena moglo bi vas baš iznenaditi

Zašto je mjesec ponekad vidljiv danju?

Mjesec ponekad vidimo danju iz istog razloga iz kojeg ga vidimo noću – reflektira svjetlost od Sunca – a njegova blizina Zemlji čini ga svjetlijim od dnevnog ili noćnog neba. Nakon Sunca, Mjesec je daleko najsjajniji nebeski objekt koji možemo vidjeti, ali mjesec nije uvijek vidljiv danju. To je zbog Zemljine atmosfere i orbitalnog ciklusa našeg prirodnog satelita.

Da naš planet nema atmosferu, mjesec bi bio vidljiv sa Zemlje cijelo vrijeme. U međuvremenu, Mjesečeve mijene znače da, kada se kreće između Zemlje i Sunca – kao na primjer tokom mladog Mjeseca – osvijetljena strana je okrenuta od nas, a tamna strana Mjeseca okrenuta je prema Zemlji, čineći ga u osnovi nevidljivim za promatrače.

Kako bi bio vidljiv tokom dana, Mjesec mora nadvladati raspršenu sunčevu svjetlost, rekao je za Live Science Edward Guinan, profesor astronomije i astrofizike na Sveučilištu Villanova u Pennsylvaniji.

Dva ili tri dana oko mladog Mjeseca nevidljiv je promatračima na Zemlji, budući da njegov položaj na nebu znači da Sunčeva raspršena svjetlost nadmašuje Mjesec. No, kao što to obično biva, relativna blizina Mjeseca Zemlji (384 400 kilometara) znači da nam se svjetlo koje on reflektira čini svjetlijim od objekata koji emitiraju ili reflektiraju svjetlo koji su udaljeniji, poput zvijezda ili drugih planeta.

Prema Guinanu, zvijezde koje su vidljive sa Zemlje su milijun milijardi puta manje sjajne od sunčeve svjetlosti i milione puta slabije od mjesečeve. Raspršena sunčeva svjetlost toliko je sjajna na našem nebu da često nadjačava svjetlost zvijezda tijekom dana, ali ne uvijek reflektirana svjetlost Mjeseca.

Kada se vidi i zašto?

Astronomi koriste površinsku svjetlinu kao način kvantificiranja prividne svjetline objekata na nebu, kao što su galaksije ili maglice, mjerenjem količine svjetlosti koju emitiraju preko područja noćnog neba, promatranog sa Zemlje. Budući da je Mjesec bliži Zemlji od zvijezda, njegova površinska svjetlina veća je od površinske svjetline neba, objasnio je Guinan, što znači da ga lako možemo vidjeti kako svijetli tijeko tokom dana.

Međutim, na vidljivost Mjeseca tokom dana utječu i drugi čimbenici, uključujući godišnja doba, trenutnu fazu Mjeseca i koliko je nebo vedro određenog dana.

Mjesec je vidljiv danju u prosjeku 25 dana u mjesecu tokom cijele godine. Ostalih pet dana događa se oko faze mladog mjeseca i punog mjeseca. Blizu faze mladog mjeseca, preblizu je Sunca da bi se moglo vidjeti. Kad je blizu punog Mjeseca, vidljiv je samo noću, jer Mjesec izlazi pri zalasku, a zalazi pri izlasku.

“Jedini dan kada neko vrijeme nije na nebu sa suncem je pun mjesec”, rekao je Guinan.

“Tog dana sunce zalazi, a zatim izlazi mjesec i obrnuto, tako da je to jedini dan kada nije gore u isto vrijeme”.

Mjesec je iznad horizonta 12 sati dnevno, ali se njegov izgled ne mora uvijek poklapati s dnevnim satima. Zimi, kada su dani kraći na primjer na srednjim geografskim širinama, ima manje vremena da mjesec bude vidljiv tokom dana.

Prema Guinanu, najbolje vrijeme za vidjeti mjesec na dnevnom svjetlu je tokom prve četvrti (sedam dana nakon mladog mjeseca) i treće četvrti (sedam dana nakon punog mjeseca). U prvoj četvrtini, tokom poslijepodneva, naš prirodni satelit može se vidjeti kako se diže na istočnom nebu.

“U trećem tromjesečju bit će vidljiv ujutro, zalazeći na zapadnom nebu. Ove faze su najduža razdoblja u kojima je mjesec vidljiv sa suncem na nebu, u prosjeku pet do šest sati dnevno”, rekao je Guinan.

Još jedan fenomen koji utječe na to kada je mjesec vidljiv je sjaj zemlje.

“Tokom faze polumjeseca, kada je pod kutom blizu Sunca, zapravo možete vidjeti tamni dio Mjeseca, koji ne biste trebali vidjeti zbog osvijetljenog svjetla”, rekao je Guinan.

Tamni dio Mjeseca “dobija reflektirano svjetlo od Zemlje”. Najbolje vrijeme za promatranje ovog fenomena je u fazi polumjeseca, tri ili četiri dana nakon mladog Mjeseca.