in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li koliko dugo smijete držati jaja u frižideru?

Postoji trik!

Jedna od namirnica koje konzumiramo gotovo svakodnevno su jaja. No, jeste li se ikada pitali koliko dugo smijemo držati jaja u frižideru prije nego što se pokvare?

Pokvarena jaja mogu izazvati čitav niz problema poput povraćanja, mučnina, proljeva, želučanih tegoba, ali kako znati kada su pokvarena i kada ih baciti?

Mnogi bacaju jaja čak i prije nego se pokvare jer ne znaju koliko se dugo mogu skladištiti u frižideru i to prije svega jer se niti ne sjete pogledati njihov rok trajanja na pakiranju. Dakle, prvi korak je potražiti rok trajanja na pakiranju, što je otprilike 30 dana. No, šta ako rok trajanja nije naznačen ili kupujemo domaća jaja po komadu s tržnice?

Kako prepoznati jesu li pokvarena?

Jaja je najbolje konzumirati u roku od tri sedmice od kupovine i skladištenja u frižideru jer tada će imati najveću kvalitetu. Najbolje bi ih bilo skladištiti u hladnijem dijelu frižidera i to u kartonskom pakiranju, ako ga imamo.

Ako niste sigurnu jesu li jaja svježa, a žao vam je baciti ih, možete lako isprobati njihovu kvalitetu s jednim trikom. Napunite dublju zdjelu s vodom i stavite jaja unutra, ona koja su svježa će potonuti, ona koja su stara će plutati, prenosi 1klik.hr.