in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple ukida podršku za još dva uređaja!

Apple

Appleov iPhone najpopularniji je pametni telefon na svijetu. Od prvog modela koji je predstavljen 2007. godine pa do danas, predstavljen je značajan broj iPhonea. Jedan od njih, iPhone 5c, predstavljen je 2013. godine i čini se da je došao kraj bilo kakve podrške za ovaj pametni telefon.

Kompanija iz Cupertina svoje starije uređaje razvrstava na dvije kategorije. Prva kategorija je “vintage” i radi se o uređajima koji su predstavljeni prije 5 godina, dok druga kategorija “obsolete” (zastarjeli) uključuje uređaje starije od 7 godina.

Tako je nedavno američka kompanija iPhone 6 telefon kategorizovala kao “vintage” uređaj. Čini se da će sada na listu “obsolete” nova dva uređaja i to iPhone 5c, kao i iPad Mini 4.

iPhone 5c

iPhone 5c predstavljen je u devetom mjesecu 2013. godine i star je više od devet godina. Ovaj telefon odlikuje, između ostalog, IPS LCD ekran dijagonale 4”, glavna kamera od 8 MP, prednja kamera od 1.2 MP, baterija od 1510 mAh, a pogonjen je Appleovim A6 Bionic čipom, izrađenim na 32 nm proizvodnom procesu. On je zapravo stigao kao pristupačna verzija iPhonea 5s.

Pored ovog telefona, i iPad Mini 4 ići će na istu listu. Ovaj tablet je stigao s ekranom od 7,9”, ali on je predstavljen 2015. godine, dvije godine nakon iPhonea 5c. Ipak, s obzirom na popularnost tableta i telefona, Apple je odlučio ukinuti svaki vid podrške i za ovaj tablet.

Kada neki uređaj završi na “obsolete” listi, to znači da kompanija više neće nuditi hardversku podršku za njega. Softverska podrška za ove uređaje već je prestala prije nekog vremena.