in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zvanično: Univerzalni punjač za sve mobilne uređaje od jeseni 2024. godine

Potrošači više neće morati da kupuju punjač sa svakim novim mobilnim uređajem

Od jeseni 2024. godine, potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabal za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi, i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje elektronske uređaje.

Ovo zakonsko rješenje usvaja se danas u Evropskom parlamentu, poslije višegodišnjih pregovora između parlamenta i zemalja članica Unije.

Kako kažu u EP, ovaj zakon je dio šireg napora Unije da proizvodi budu održliviji, da se smanji e-otpad i olakša život potrošačima. Na primjenu zakona potrošači će morati da čekaju još dvije godine.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastarure, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabla, morat će da budu opremljeni USB-C portom, bez obzira na to ko ih proizvodi.

Laptop uređaji će također morati da budu prilagođeni ovim zahtjevima u roku od 40 mjeseci od stupanja propisa na snagu.

Brzina punjenja je takođe usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje. Zajednički priključak se ne odnosi na električne četkice za zube, niti na brijače, a razlog je tehnička nekompatibilnost, prenosi Tanjug.

Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona eura.