in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google će vas upozoriti ako se vaši lični podaci pojave u pretrazi

Dobre vijesti

Google će ‘početkom iduće godine’ početi javljati ako vaši lični podaci poput telefonskog broja, emaila ili kućne adrese završe u pretragama zahvaljujući posebnom alatu ‘rezultati o vama’ (results about you). Objava stiže nakon službenog početka isporuke dodatka koji korisnicima omogućava brzo i lako slanje zahtjeva za brisanje rezultata s osobnim informacijama.

Alat je, piše Verge, prošle sedmice polako krenuo u distribuciju.

Kompanija je putem Twittera objasnila da će sustav biti dobrovoljne prirode. Riječ je, idealno, nešto što većina ljudi neće morati uključiti, ali i dalje postoji kao dobra opcija, pogotovo za osobe na istaknutim pozicijama koji su često na meti zlostavljačkih kampanja.

Valja naglasiti da Google može brisati samo rezultate pretrage, a ne sadržaj na internetu. Informacije će i dalje ostati na stranicama, ali potraga za njima bit će teža.

Google ovu vrstu zahtjeva ljudima nudi već dugo vremena, ali uvođenjem alata proces je upravo učinio jednostavnijim. Alat olakšava slanje zahtjeva za brisanje rezultata pretrage dok istovremeno pruža jednostavan uvid u sve zahtjeve koje ste poslali i koji se trenutno obrađuju.