in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zabilježen trenutak udara DART-a u asteroid Dimorphos

Novo otkriće!

Nakon godina planiranja, NASA-in dvostruki test preusmjeravanja asteroida (DART) konačno je ostvaren, a njihova letjelica upsješno je udarila u asteroid, Dimorphos, koji kruži oko drugog i većeg asteroida, Didymosa. To je ujedno i prvi pokušaj preusmjeravanja putanje kozmičkog objekta značajnije veličine.

Prijenos uživo omogućio je pogled “s prednjeg sjedala” na trenutak udara DART letjelice u Dimorphos, ali ostalo je pitanje kako je sudar mogao izgledati nešto udaljenijem promatraču.

Zahvaljujući italijanskom satelitu, sad znamo odgovor i na to pitanje.

Kako bi pratio utjecaj i učinke na Dimorphos neposredno nakon udara svemirske letjelice, DART je nosio satelit Talijanske svemirske agencije (ASI) pod nazivom Light Italian CubeSat za snimanje asteroida (LICIAcube), opremljen s dvije optičke kamere, LEIA i LUKE, prenosi Science Alert.

Na priloženoj slici, veliki svijetli objekt je asteroid, Didymos. Pored njega je vidljiva posljedica udara DART-a u Dimorphos, odnosno niti prašine kako se šire u svim smjerovima.

Nova slika trebale bi otkriti i koliki je dio asteroida uništen udarom, kao i informacije o njegovom sastavu. Te informacije pomoći će naučnicima da dizajniraju buduće misije preusmjeravanja asteroida, usavršavajući tehnologiju na temelju tih rezultata.

“Sada nauka može početi”, rekla je planetarna naučnica Katarina Miljković sa Sveučilišta Curtin u Australiji.