in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Konačno: Instagram radi na zaštiti korisnika od neželjenih fotografija golotinje u porukama!

Nova opcija u pripremi

Instagram razvija alat koji može blokirati neželjene obnažene fotografije poslane u direktnim porukama, potvrdio je glasnogovornik kompanije Meta. Poznata kao ‘Zaštita od golotinje’, opcija će navodno raditi tako što će detektirati golu fotografiju i prekriti je, prije nego što korisniku da mogućnost da je otvori ili ne.

Više detalja oko same nove opcije trebalo bi biti objavljeno u nadolazećim danima, ali Instagram tvrdi da neće moći vidjeti stvarne slike, niti ih dijeliti s trećim stranama. Metina voditeljica komunikacija o proizvodima Liz Fernandez, rekla je da će ta opcija pomoći korisnicima da se ‘zaštite od golišavih fotografija kao i drugih neželjenih poruka’.

“Blisko surađujemo sa stručnjacima kako bismo osigurali da ove nove opcije čuvaju privatnost ljudi, dok im daju kontrolu nad porukama koje primaju”, rekla je Fernandez za portal The Verge.

Vijest o novoj opciji prvi je na Twitteru objavio programer mobilnih aplikacija i takozvani “leaker”, Alessandro Paluzzi. Objavio je snimku ekrana onoga što korisnici mogu vidjeti kada otvore tu poruku.

Fernandez je uporedila novu opciju sa funkcijom ‘Skrivene riječi’ na Instagramu koja je uvedena 2021. godine. Ta je opcija korisnicima omogućila automatsko filtriranje poruka koje sadrže riječi, izraze i emojije koje ne žele vidjeti.

Fernandez je isto tako potvrdila da će zaštita golotinje biti dobrovoljna opcija, koju korisnici mogu uključiti i isključiti kako žele. Još je u ranoj fazi razvoja, ali nadamo se da će pomoći u smanjenju incidenata takozvanog ‘cyber-flashinga’.

Cyber-flashing predstavlja slučaj slanja obnaženih fotografija od strane nepoznatih osoba putem društvenih medija, poruka i slično.