in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Budućnost medicine: “Digitalna maska” štiti privatnost pacijenata

Budućnost

Slike lica mogu biti korisne za prepoznavanje znakova bolesti. Na primjer, duboke bore na čelu i oko očiju povezane su s koronarnom bolešću, dok abnormalne promjene u pokretima očiju mogu ukazivati na lošu funkciju vida i kognitivne razvojne probleme.

Anonimiziranje slika lica

Međutim, slike lica neizbježno bilježe i druge biometrijske podatke o pacijentu, uključujući njihovu rasu, spol, dob i raspoloženje, prenosi Bug. Podatke o licu teže je anonimizirati uz zadržavanje bitnih informacija.

Uobičajenim metodama, poput zamućivanja i izrezivanja prepoznatljivih područja, mogu se izgubiti važne informacije relevantne za bolest, ali čak ni tako ne mogu u potpunosti izbjeći sustave za prepoznavanje lica.

3D rekonstrukcija

Istraživački tim profesora Haotiana Lina sa Sveučilišta Sun Yat-sen razvio “digitalnu masku” koja obrađuje video zapis pacijentova lica pomoću algoritma dubokog učenja i 3D rekonstrukcije, odbacujući pritom što više pacijentovih osobnih biometrijskih podataka bez koje nije moguće identificirati pojedinca. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Nature Medicine.

Duboko učenje izdvaja opcije iz različitih dijelova lica, dok 3D rekonstrukcija automatski digitalizira oblike i pokrete lica, kapaka i očnih jabučica na temelju izdvojenih crta lica. Pretvaranje videozapisa digitalne maske natrag u izvorne videozapise iznimno je teško jer se većina potrebnih informacija više ne zadržava u maski.

Testiranja su pokazala da je dijagnoza pomoću digitalnih maski jednaka rezultatima koji se dobivaju proučavanjem izvornih videa. To sugerira da je rekonstrukcija bila dovoljno precizna za korištenje u kliničkoj praksi. Pritom je rizik od identifikacije bio značajno manji kod digitalno maskiranih pacijenata. 

Pragmatičan pristup

“Digitalno maskiranje nudi pragmatičan pristup očuvanju privatnosti pacijenata i pritom kliničarima omogućava pristup korisnim informacijama”, objašnjava profesor Patrick Yu-Wai-Man sa Sveučilišta u Cambridgeu.

“Ovo je dobra vijest za razvoj telemedicine, učinkovito zdravstvo i zaštitu privatnosti. Naša digitalna maska važan je korak u tom smjeru.”