in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako održati zdravlje uz digitalne projekte i online posao?

Uzmite predah

Radite puno na kompjuteru i brine vas vaša zdravstvena situacija? Zanima vas kako malim koracima i aktivnostima popraviti zdravlje i tjelesnu spremu? Koje su najjednostavnije i najbolje aktivnosti za zdravlje ako puno radite za računarom?

Rad za istim nažalost sve češće uzima danak zdravlju mnogobrojnih pojedinaca. Pogrbljeni i u sjedećem položaju štetimo našim kostima, mišićima, očima, ali i općenitom zdravlju našeg tijela. Stoga, ako puno radite – vrijeme je da poduzmete neke korake za vaše bolje zdravlje.

U nastavku vam donosimo nekoliko važnih savjeta i ideja kojih se pametno pridržavati kako biste očuvali vaše zdravlje bez obzira na rad za računarom, online posao ili digitalne projekte. Evo kako se pobrinuti za zdravlje:

Postanite svjesni važnosti vašeg zdravlja

Mnogi od nas nažalost zdravlje uzimaju “zdravo za gotovo”. S druge strane, zdravlje je temelj našeg života – jedini resurs kojeg trebamo čuvati i njegovati. Kaže se da zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Nažalost, važnosti zdravlja postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Na naše zdravlje sve više utječu loše navike koje su se ustalile u moderno društvo. Živimo sjedilački način života, umjesto u prirodi vrijeme provodimo za ekranima pametnih telefona i PC uređaja, a povrh svega toga i poprilično nezdravo jedemo. Sve to košta nas zdravlja i zdravstvenih problema.

Želite li dugo živjeti, biti zdravi i uspješni – krajnje je vrijeme da se počnete baviti vašim zdravljem.

Svega nekoliko minuta dnevno dovoljno je da pokrenete vašu zdravstvenu situaciju na bolje. Imate li tih nekoliko minuta na raspolaganju? Definitivno imate. Ako nemate, zatvorite društvene mreže na nekoliko minuta – i posvetite se vašem zdravlju.

Nabavite kvalitetnu opremu za rad za kompjuterom

Kvalitetna oprema izuzetno je važna za održavanje vašeg zdravlja. Prije svega, potrebno je nabaviti kvalitetan ergonomski stolac koji će vas potaknuti da sjedite u pravilnom položaju. Kupite kvalitetan monitor koji će štititi vaše oči i nabavite odgovarajuću tipkovnicu i miš kako bi i ruke bile u pravilnom položaju.

Nabavite kvalitetan stol koji se može prilagođavati po visini.

Razgibavajte se tokom rada

Razgibavanje je vrlo podcjenjena aktivnost – koja itekako može doprinjeti vašem zdravlju i koncentraciji. Mišljenje mnogih radnika je da razgibavanjem zapravo gubimo dragocijeno vrijeme za rad, ali istraživanja pokazuju nešto sasvim drugo. Razgibavanje doprinosi kvaliteti rada i podiže efikasnost, prenosi Geek.

Ako vam šetnja, bicikliranje i trčanje nisu dovoljno veliki životni izazovi – onda je trening snage i izdražljivosti definitivno odličan izbor za vas. Za trening snage ne trebaju vam ni bučice ni proteini – dovoljno je vaše tijelo. Iskoristite težinu vašeg tijela da biste aktivirali i razvili mišiće koji su u mirovanju tokom sjedenja.

Želite li održati zdravlje na željenoj razini, svakako jedite zdravo i raznovrsno. Vaši obroci neka sadržavaju i povrće i meso, ali i sve drugo što vam odgovara. Povrće i voće daju nam potrebne vitamine i minerale, dok meso osigurava proteine za izgradnju mišića i tijela.

Potrebno je pronaći životni balans između rada i odmora. Prvi korak ka sretnom i zdravom životu svakako je dovoljno spavanja. Vaše tijelo treba 6-8 sati sna dnevno i na vama je da to osigurate svom tijelu. Krenite prije na spavanje da biste mogli kvalitetnije odmoriti. Umjesto gledanja u ekrane prije spavanja, čitajte knjige ili razgovarajte s vašim partnerom/icom.

Naučite uzeti odmor kada vam je to potrebno. Jedan dan odmora dovoljan je da vas napuni energijom za narednih nekoliko dana. Stoga, odmorite kada vam je naporno. Umoran čovjek nije efikasan čovjek.

Odmor je važan za vaše tijelo i zdravlje – stoga dopustite tijelu da se s vremena na vrijeme odmori.