in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Trebaju li svima naočale za kompjuter?

Naočale sprječavaju protok “plavog svjetla”

Monitori postaju sve veći, a mi sjedimo jednako udaljeni od njih. Bez obzira na tehnološki napredak i zaštitu koja se postavlja na te iste monitore, pametno je razmisliti o posebnim naočalama za rad na kompjuteru.

Naočale sprječavaju protok “plavog svjetla” (blue light) prema oku i zbog toga je ono znatno opuštenije.

Osobe koje rade uredski posao ispred monitora godišnje provedu 1700 sati. I to je samo ono vrijeme dok su na poslu, što znači da se tome pridodaje i vrijeme koje družeći se s kompjuterom provedu kod kuće.

Odnos između valne dužine svjetlosnih zraka te količine energije koju sadrže je obrnuto proporcionalan. Dakle, svjetlosne zrake dužih valnih dužina sadrže manje energije. I obrnuto. Zrake na crvenom kraju svjetlosnog spektra imaju duže valne dužine, što znači i manje energije. Zrake na plavom kraju imaju kraće valne dužine (više energije). Plavo svjetlo doprinosi digitalnom naprezanju očiju i naočale koje blokiraju plavo svjetlo mogu pridonijeti udobnosti rada na kompjuteru, prenosi Geek.

Brojčano gledano, trećina sveukupne svjetlosti se smatra plavom svjetlošću.

Izlaganje plavom svjetlu tokom dana inače pomaže održavanju zdravlja tog ritma, ali pretjerano izlaganje plavom svjetlu u kasnim satima remeti taj ciklus i potencijalno izaziva besane noći i dnevni umor.

Posebne naočale za sprječavanje protoka plavog svjetla su dostupne bez ikakvog recepta. Ukoliko ste dalekovidni i inače nosite bifokalne ili progresivne leće, korištenje ovakvih naočala, s receptom, proširuje vidno polje i razbistruje sliku na kompjuteru.

Treba napomenuti da je takav tip naočala napravljen isključivo za objekte koji su od udaljeni za dužinu ruke i ne smiju se nositi tokom vožnje ili sličnih aktivnosti.

Ako ipak ne želite naočale, jer nijedne nisu jeftine, valjalo bi se pridržavati pravila 20-20-20. Dakle, svakih 20 minuta treba gledati 20 sekundi neki objekt udaljen dvadesetak metara. Time se može spriječiti suvišno naprezanje oka i učiniti ga odmornijim.