in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto sportisti žvaču žvaku za vrijeme utakmica?

Sigurno ste primijetili ovo gledajući velike utakmice i pitali se zašto igrači to rade

Iako ju većina nas koristi primarno za osvježavanje daha ili u trenucima kada bismo baš nešto grickali, a jedino to imamo pri ruci, žvakača guma ima brojne benefite, a neki od njih posebno su korisni sportistima.

Žvakaća guma poboljšava koncentraciju

Ko bi rekao da žvakaća guma utječe na kogniciju, ali istraživanja su otkrila vezu između žvakanja i rada mozga.

Kada nešto žvačemo, receptori u našim ustima koji osjećaju okus i pritisak iz pokreta čeljusti počinju pucati i slati električne signale u mozak koji radi na razumijevanju tih signala. Ova dodatna aktivnost mozga dovodi um u budnije stanje, zbog čega se poboljšava fokus i koncentracija.

Uz to, povećana aktivnost mozga znači više energije za te mentalne metaboličke procese pa se protok krvi u mozgu također povećava tokom žvakanja. Veća potražnja za krvlju mozga ubrzava rad srca kako bi moglo opskrbiti sve što je potrebno.

Ukratko, žvakanje aktivira receptore u našim desnima koji šalju informacije u mozak, a ubrzan rad srca omogućuje mišićima da prime više krvi.

Sada se možda pitate jesmo li što jače žvačemo više fokusirani? Do neke mjere da. Žvakanje tvrđe žvakaće gume pojačava pažnju više od mekše. Slično tome, žvakanje žvakaće gume s okusom bolje je za kognitivno funkcioniranje jer aktivira više receptora u ustima od žvakaće gume bez okusa.

To je razlog zašto toliko profesionalnih fudbalera i košarkaša žvače žvakaću gumu. Zbog žvakanja brže razmišljaju i to im ubrzava pokrete i reflekse.

Žvakaća guma smanjuje razinu stresa

Također, žvakaća guma smanjuje razinu stresa i tjeskobe te samim time ponovno pomaže u poboljšanju fokusa.

Moždana aktivnost potaknuta žvakaćom gumom događa se u prefrontalnom korteksu, području mozga odmah iza našeg čela. Jednom kada je ovo područje stimulirano, aktiviraju se serotonergički neuroni. Takvi neuroni oslobađaju serotonin, neurotransmiter za sreću koji opušta um.

Dakle, sljedeći put kad se nađete u stresnoj situaciji, pokušajte sebi pomoći žvakanjem.

S nižom razinom stresa i boljim fokusom, sportisti imaju bolje sposobnosti donošenja odluka usred igre, posebice strateškog dijela. Žvakača guma također im pomaže u održavanju razine tjeskobe pod kontrolom tokom velikih utakmica.

Žvakaća guma održava usta vlažnima

Većina sportaša neprestano trči tokom cijele utakmice te im usta postaju prilično suha bez redovitih pauza za konzumaciju vode, što dovodi do dehidracije.

Kad žvačete žvakaću gumu, vaša usta stvaraju slinu. To je prirodna reakcija tijela jer slina sadrži enzime koji pomažu razgraditi hranu. Slina se sastoji od 99% vode, pa pomaže u održavanju usta vlažnima i sprječava suha usta. To također pomaže igračima da održe razinu svoje žeđi pod kontrolom na terenu, prenosi 1klik.hr.

Još jedan trik za poboljšanje nastupa koji sportisti koriste je kofein

Oni koriste posebnu komponentu kafe za povećanje svoje izdržljivosti, budnosti i otkucaja srca. Nauka je spojila ova dva sastojka te je sportistima sada dostupna i žvakaća gume s kofeinom.

Međutim, morate paziti na dvije stvari prilikom korištenja ovoga trika: neoprezno žvakanje može dovesti do gušenja uslijed fizičke aktivnosti, a previše žvakaćih guma stvara osjećaj laksativa, odnosno morat ćete hitno potražiti toalet.