in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Šta na kremama za sunčanje zapravo označava faktor zaštite, šta znači SPF?

Krema za sunčanje smatra se lijekom bez recepta

Rak kože najčešći je oblik raka u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je ujedno i vrlo preventivan jer je izlaganje suncu glavni čimbenik njegova porasta. Često zanemarujemo kožu i, posebno u ljetnim mjesecima, prioritiziramo taman ten ne misleći o posljedicama pretjeranog izlaganja suncu.

U odbrani od raka kože može vam pomoći krema za sunčanje s adekvatnim SPF-om; zaštitni faktor potrebno je nanositi tijekom cijele godine, a preko ljeta je neizostavan!

Šta je SPF?

Krema za sunčanje u osnovi je barijera koja štiti kožu od upijanja ultraljubičastih zraka. Postoje dvije vrste UV zraka koje mogu utjecati na kožu: UVA zrake imaju tendenciju starenja kože i UVB zrake koje obično uzrokuju opekline od sunca.

Na kremama za sunčanje možete pronaći broj koji se zove zaštitni faktor ili SPF, a on ocjenjuje koliko dobro krema za sunčanje blokira sunce. Na primjer, krema za sunčanje sa SPF-om 30 blokira 97 posto sunčevih UVB zraka, prema Američkoj akademiji za dermatologiju. Što je broj veći, to krema bolje djeluje na blokiranje UVB zraka.

Glavne zablude

Ni jedna krema za sunčanje ne blokira 100 posto UV zraka; za sve one koji se boje da neće pocrniti ako nanesu zaštitni faktor.

Također, koliko god visok broj bio, sve kreme za sunčanje štite jednako vrijeme. Na primjer, krema za sunčanje sa SPF-om 80 ne štiti vremenski duže od one s 15; SPF 80 samo blokira više UVB zraka dok je osoba izložena suncu.

Sve kreme za sunčanje potrebno je nanositi svaka dva sata ili odmah nakon plivanja i velikog znojenja. Uz to, kremu za sunčanje treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Uz pravilno skladištenje, boca može trajati 5 do 10 godina.

Koju kremu za sunčanje odabrati?

Nisu sve kreme jednake. Odnosno, neke imaju bolju zaštitu od drugih.

  • Za najbolju zaštitu sugerira se korištenje kremu za sunčanje koja također štiti od HEV (visokoenergetske vidljive) svjetlosti, za koju se pokazalo da izaziva rak kože, prerano starenje i hiperpigmentaciju
  • Također, za bolju zaštitu potrebno je odabrati kremu s visokim SPF-om, ne manjim od 30, čak ni kad je dan oblačan
  • Krema za sunčanje koja je otporna na vodu također može biti od pomoći, posebno kada plivate ili se znojite

Ne zaboravite, kremu za sunčanje potrebno je nanijeti 15 do 20 minuta prije izlaganja suncu te ju ponovno nanositi maksimalno svaka dva sata u obilnijoj količini, navodi 1klik.hr, a nije loše ni kupiti za usne sa zaštitnim faktorom jer i one mogu izgorjeti.