in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Imaju li boce za vodu rok trajanja?

Voda nema rok trajanja

Svaka plastična boca za vodu, npr. boca vode koju možete kupiti na kioscima, ima rok trajanja iako voda sama po sebi nema rok trajanja. Taj je rok trajanja obično oko 2 godine nakon datuma proizvodnje. “Kratkotrajne” boce vode praktičan su izbor pogotovo kada smo na putovanjima, ali svakako je bolje kupiti jednu bocu koja je namijenjena stalnom korištenju.

Rok trajanja

Voda nema rok trajanja, ali plastične boce imaju i to utječe na samu vodu. Naime, hemikalije iz plastike vremenom se ispuštaju u vodu koja se nalazi u boci što vodi može promijeniti okus, a ponekad čak i miris.

Dugovječnije boce za vodu

Korištenje npr. staklenih boca nije bolje samo za vas, nego i za okoliš. Uz to, iako su plastične boce za vodu namijenjene samo za jedno korištenje, mnogi od nas koriste istu bocu barem nekoliko dana čime povećavamo rizik za unos štetnih hemikalija koje se vremenom ispuštaju iz plastične ambalaže. Kako biste izabrali najbolju bocu za sebe, potražite boce s oznakom “BPA free” jer one ne sadržavaju bisfenol A, odnosno BPA koji u većim količinama može biti loš za zdravlje.

Kako održavati boce za vodu?

Ako ste se odlučili kupiti staklenu bocu za vodu ili bocu od nehrđajućeg čelika ili pak termosicu, dobro je držati se nekoliko pravila održavanja takvih boca kako biste ih mogli koristiti što je dulje moguće, a pritom i uštedjeti, prenosi 1klik.hr.

  • Svakodnevno operite bocu s toplom vodom u koju ste dodali deterdžent za suđe, a potom
  • isperite vodom u koju niste dodali ništa
  • Koristite duge četke kako biste temeljito oprali unutrašnjost boce
  • Bocu uvijek dobro osušite kako biste izbjegli stvaranje bakterija
  • Ako je vaša boca sigurna za pranje u suđerici, iskoristite to jer ćete tako vjerovatno najbolje održavati čistoću
  • Izbjegavajte ulijevati gazirana pića u boce od nehrđajućeg čelika jer ih na taj način možete oštetiti
  • U boce koje nisu termosice nije preporučljivo ulijevati topla i vruća pića jer mogu oštetiti bocu, a i vi se možete ozlijediti ako uhvatite vruću bocu
  • Nikada nemojte bocu stavljati u zamrzivač jer ju tako također možete oštetiti.