in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Trčanje nas čini višima?

Istina ili mit?

Trčanje je izrazito korisno za našu jezgru i kičmu, ali i za gubitak tjelesne težine i ostajanje u formi. No, čini li nas trčanje višima?

Iako neće značajno pridonijeti našoj visini, postoji zrnce istine u ideji da nas trčanje ipak čini malo višima – evo i zašto.

Trčanje pozitivno utječe na držanje

Utvrđeno je da je trčanje korisno za poboljšanje držanja tokom života. Kako starimo, skloni smo sve pogrbljenijem držanju ​​jer nam kosti slabe i mišići se skupljaju, a trčanje može pomoći to odgoditi ili spriječiti.

Trčanje je sjajna vježba za kičmu jer se sastoji od kralježaka, a između svakog od njih je intervertebralni disk koji djeluje kao amortizer za istu. Obično ovi diskovi s godinama postaju manje učinkoviti, ali istraživači su proučavali odrasle između 45 i 60 godina, otkrivši manje degeneracije povezane s dobi kod onih koji redovito trče.

Trčanje ima reputaciju da je loše za zglobove, uvriježen je i mit da je trčanje loše za koljena, ali je manje poznato da trčanje može biti jednako učinkovito, ako ne i više, od treninga otpora kada je u pitanju poboljšanje gustoće kostiju i sprječavanje osteoporoze, prema istraživanju Sveučilišta Missouri. Navedeno će ujedno zaustaviti i degeneraciju držanja koja dolazi sa starenjem, održavajući optimalno zdravlje mišića i kostiju.

S obzirom na to da nas trčanje čini uspravnijima i vitkijima, samim time izgledamo i više pa, iako nas ne izdužuje u obliku u kojem možda priželjkujemo, svakako doprinosi dojmu visine.

Dakle, mišićne prilagodbe koje proizlaze iz trčanja mogle bi biti korisne za svakodnevno držanje jer se navika pravilnog držanja prilikom trčanja u glavnom refleksno počne primjenjivati i na ostale kretnje. Ali, treba imati na umu da bi trčanje s lošim držanjem isto tako moglo pojačati loše držanje u svakodnevnom životu, prenosi 1klik.hr.

Ako želite izgledati viši tako što ćete postati vitkiji i poboljšati svoje držanje, trčanje je izvrsna vježba za to. Sve što trebate je udobna oprema za vježbanje i par tenisica za trčanje te neko ko će vas, ako niste sigurno u to trčite li pravilno, na to i usmjeriti.