in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google Assistant navodno uskoro dobiva opciju prepoznavanja glasa korisnika

Google

Čini se da Google u posljednje vrijeme sve više radi na uvođenju novih funkcija i opcija, kako na cjelokupnom Androidu, tako i na nekim svojim aplikacijama. Promjenu bi navodno trebala dobiti i aplikacija Google Assistant.

Naime, primijećeno je da bi jedna nova opcija mogla stići na ovu aplikaciju. Radi se o opciji koja će omogućiti Assistant-u da prepozna glas korisnika. Ovo je zaista veliki korak Google-a ka poboljšanju iskustva korištenja pametnog pomoćnika.

Tako će korisnici koji se odluče za korištenje ove funkcije, morati pohraniti svoj glas u Google Assistant, nakon čega će njihovo iskustvo korištenja ovog pomoćnika biti dodatno poboljšano, jer će pohrana i analiza nečijeg glasa poboljšati vrijeme odziva pomoćnika, kao i preciznost, jer će pomoćnik lakše prepoznavati najčešće korištene riječi.

Naravno, ove su informacije u fazi glasina i treba ih uzeti s određenom dozom rezerve.

Ovo je samo jedna u nizu novosti na kojima Google radi u posljednje vrijeme. Prije par dana portal 9to5Google prenio je informaciju da Google sprema funkciju koja će detektovati da li korisnici hrču ili kašlju u snu. Naprijed pomenuti portal uočio je dio koda u instalacijskom fajlu aplikacije Google Health Studies koji se odnosi na ove dvije funkcije. Otkriveno je da Google provodi studiju pod nazivom “Sleep Audio Collection” i ona je trenutno dostupna samo Googleovim zaposlenicima.

Mogućnost otkrivanja kašlja i hrkanja navodno će funkcionisati kao funkcija praćenja sna za korisnike i pratit će navedene aktivnosti tokom spavanja. Google je naveo da će ova funkcija raditi tako da će čuvati privatnost podataka, što znači da će prikupljeni podaci biti sigurno obrađeni i pohranjeni lokalno na telefonu, prenosi GSM Arena.