in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Opasno: Zašto nikada ne treba zaustavljati kihanje?

Jedan Britanac je sebi uništio grlo

Kihanje je poluautonomno, konvulzivno izbacivanje zraka iz pluća kroz nos i usta, a obično je uzrokovano prisustvom stranih čestica i iritantima nosne sluznice.

Započinje u živcima i bitna je stavka imunološkog sustava. Ono pomaže organizmu da ostane zdrav čisteći nos od bakterija i virusa. Kad se iz nekog razloga pokrene “centar za kihanje” u mozgu, on šalje signale da se usta, oči i grlo moraju stegnuti. Nakon toga se prsni mišići naglo stežu, a opuštaju se oni u grlu – upravo tako izgleda kihanje pri kojem zrak, zajedno sa sluzi izlazi iz usta i grla. I sve to pri brzini od 150 ili 160 km/h pri čemu je tijelo u stanju u zrak izbaciti i 100 000 bacila.

Nedavno je muškarac u Velikoj Britaniji pri pokušavanju zaustavljanja snažnog kihanja znatno povrijedio svoje grlo. Naime, jedva je gutao i govorio zato što je blokirao istovremeno i nos i usta pa je nakon toga nastupilo oticanje vrata, a uslijedili su i jaki bolovi u grlu.

Stiskanje nosa i usta u trenutku kada treba doći do kihanja, u onim ekstremnijim slučajevima, može dovesti čak do rupture stražnjeg dijela grla. Na to upozoravaju doktori. Dotični britanski pacijent je proveo sedam dana u bolnici upravo zbog rupture ždrijela, a s obzirom na oštećenje je morao biti hranjen na cjevčicu.

Preko infuzije je dobivao također i antibiotike kako bi se spriječila upala tkiva, a na skeniranju su se vidjeli mjehurići zraka u mišićima prsa ovog 34-godišnjaka, izvijestio je tako stručni medicinski magazin BMJ Case Reports.

“Pacijent je otpušten uz savjet kako bi trebao izbjegavati opstruiranje obje nosnice dok kiše. To je opasan potez i trebalo bi ga izbjegavati”, navodi se članku časopisa. No daleko od toga da su to jedine opasnosti. I u manje ekstremnim situacijama moguće su ozljede – sve od pucanja kapilara pa do pucanja bubnjića.

Ako kihanje nasilno stopiramo, sav pritisak onda odlazi u neki drugi dio tijela koji može stradati.

Sprječavanjem kihanja pritisak može otići u uši pa može nastupiti puknuće bubnjića, gubitak sluha ili vrtoglavica. Osim toga, također se mogu oštetiti kapilare u očima, odnosno, mogu puknuti zbog pritiska. Postoji i potencijalna opasnost od povrede vrata.

U 2011. je jedna bostonska bolnica izvijestila kako je jedan 38-godišnjak, pokušavajući blokirati kihanje na isti način kao Britanac, pretrpio frakturu grkljana.

Zaklanjanje usta rukom za vrijeme kihanja je znak dobrih manira i izbjegavanja prenošenja potencijalno štetnih stvari na druge, ali potpuno blokiranje kihanja je naprosto opasno.