in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

New York Times: Twitter će pod Elonom Muskom biti zastrašujuće mjesto

Budućnost Twittera

Twitter nikada nije bio mjesto za racionalan i nijansiran govor. Očekujte da će biti puno, puno gore. Odluka upravnog odbora Twittera u ponedjeljak da prihvati ponudu Elona Muska za preuzimanje znači da kompanija misli kako bi joj bilo najbolje da vlasnikom postane čovjek koji koristi platformu kako bi ogadio svoje kritičare, izrugivao se ljudima zbog izgleda, prkosio zakonima o vrijednosnim papirima i nemilosrdno zarađivao kriptovalute, za The New York Times komentira Greg Bensinger.

Musk kaže kako je njegova vizija usluge da ona bude inkluzivna arena za slobodu govora, ali korisnici trebaju shvatiti što ta fraza znači – znači slobodu govora za ljude poput Muska, milijardera i najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Čak i dok je upravni odbor Twittera u ponedjeljak raspravljao o njegovoj ponudi od 54,20 dolara po dionici, koju je na kraju prihvatio, Musk je postavljao ton svom budućem upravljanju pišući na Twitteru da su dužnosnici američke Komisije za vrijednosne papire i burze “besramne marionete”.
Problematičan skrbnik Tesle, SpaceX-a, Neuralinka…

Musk nije bio odgovoran skrbnik kompanija koje već nadzire: Tesla, SpaceX, Neuralink i Boring Company. U prvim mjesecima pandemije, Musk se okomio na zdravstvene dužnosnike, čije je odluke o lockdownu nazvao fašističkim, prisiljavajući radnike Tesle da se vrate na posao, te kršeći lokalne zdravstvene propise.

Teslu su godinama pratile optužbe za rasističko zlostavljanje, diskriminaciju i seksualno uznemiravanje u tvornici u Fremontu u Kaliforniji. Šest žena kaže da je bilo izloženo neželjenim dodirima i udvaranju. Kompanija je rekla da ne tolerira takvo ponašanje.

Nekoliko bivših pripravnica SpaceX-a iznijelo je slične tvrdnje o labavom stavu prema seksualnom uznemiravanju od strane nadzornika i kolega, objavio je The New York Times. Kompanija je saopćila da istražuje optužbe.

Prijave o rasnoj diskriminaciji

U međuvremenu je kalifornijsko regulatorno tijelo nedavno tužio kompaniju zbog prijava o rasnoj diskriminaciji stotina zaposlenika, uključujući nedostatak mogućnosti za napredovanje i korištenje rasnih uvreda od strane nadzornika.

Prema građanskoj tužbi koju je podnio kalifornijski Odjel za pošteno zapošljavanje i stambena pitanja na Visokom sudu Kalifornije u okrugu Alameda, Musk je rekao radnicima da toleriraju rasističko uznemiravanje na poslu. Tesla je odbacila optužbe. Nije ni čudo što su mnogi zaposlenici Twittera zgroženi mogućnošću da Musk vodi kompaniju.

Twitter bi mogao imati koristi

Twitter bi svakako mogao imati koristi od nekih poboljšanja svoje usluge. Njegova se pravila nejednako provode; pun je rasističkog trolanja, uznemiravanja i dezinformacija.

Čini se da političari i slavne osobe također uživaju u Twitterovoj blažoj provedbi propisa protiv dezinformacija, unatoč dokazima da će im se prije vjerovati nego običnim korisnicima. Uobičajeni Twitterov pristup moderiranju sadržaja bio je stavljanje upozorenja na tvitove, koja je lako zanemariti i koja ne umanjuju štetu nanesenu dezinformacijama.

Problem Trumpa i Twittera

Prije i nakon napada na Kapitol 6. januara prošle godine, bivši američki predsjednik Donald Trump je koristio Twitter kako bi potaknuo svoje sljedbenike. Kompanija je s pravom zabranila Trumpu pristup Twitteru zbog njegove uloge u toj sramotnoj epizodi, ali je godinama zatvarala oči na slično ponašanje.

U tu toksičnu kašu sada dolazi Musk. Nekoga s kim se ne slaže nazvao je pedofilom zbijao je šale na račun ženske anatomije i bio je prisiljen izbrisati poruku protiv sindikata usmjerenu njegovim tvorničkim radnicima – sve to na platformi koju će uskoro posjedovati.

Musk želi blago moderiranje sadržaja

Blago moderiranja sadržaja, kojem se očito namjerava prikloniti Musk, neće učiniti Twitter boljim mjestom; to će ga učiniti daleko otrovnijim. Pod pojmom da je više govora najbolji protuotrov štetnom govoru, ozbiljni korisnici vjerovatno mogu očekivati da će ih trolovi i botovi još češće prozivati.

Nadamo se da je Musk bio ozbiljan kada je rekao da će pobijediti spam botove ili umrijeti pokušavajući. Korisnice Twittera posebno bi se trebale brinuti hoće li Musk svoj očiti prezir prema ženama unijeti u kompaniju koju će posjedovati. Twitter je već toksično mjesto za njegove korisnice, posebno za nebjelkinje.

Cijeli svijet bi trebao biti zabrinut

I cijeli bi svijet trebao biti zabrinut zbog toga što bi Musk mogao vratiti Trumpa, koji je tako vješto koristio platforme društvenih medija za širenje opasnih dezinformacija o covidu, ismijavanje svojih neprijatelja i potkopavanje integriteta slobodnih i poštenih izbora.

Trump je u ponedjeljak rekao da se neće vratiti na Twitter ako mu se to dopusti, a u korist svoje Truth Social mreže. Ali, naravno, bivši predsjednik je već pogazio mnoga obećanja. Musk je u pravu kad kaže da je Twitter postao de facto javni trg.

Ali razmislite o sudbini još jednog javnog trga kojeg vodi milijarder bez stvarne kontrole njegove moći – Facebooka. Tokom prošle godine pokazalo se da je Meta pod vodstvom Marka Zuckerberga previdjela dokaze da su štetni komentari na kompanijskim platformama uzrokovali emocionalnu štetu tinejdžerima i povećali tjeskobu i ljutnju korisnika.

Dubinski problematični algoritmi

Kompanija je svjesna da su njeni algoritmi duboko problematični, ali budući da Zuckerberg drži kontrolni udio u upravi, vanjski i unutarnji pritisak da se promijeni njihov dizajn i implementacija pokazali su se uzaludnima.

Možda je Jack Dorsey, jedan od suosnivača Twittera i član uprave, trebao vjerovati svojim instinktima kada je tweetao kako “ne vjeruje da bi bilo koji pojedinac ili institucija trebali posjedovati društvene medije ili općenito medijske kompanije”.

Gdje otići ako vam se ne vidi Muskov Twitter?

Musk je rekao da ga nije briga za ekonomičnost njegovog poslovnog dogovora oko Twittera. Možda će mu trebati takav stav ako, kako neki očekuju, platforma postane besplatna za sve i oglašivači je napuste.

Gdje ljudi mogu otići ako im se ne sviđa ono u što se Twitter pretvara pod Muskom? Nove društvene mreže koje obećavaju alternativu slobodnom govoru dosad nisu uspjele pridobiti popularnost, a među njima je i Truth Social.

Kao i motivi za pokretanje tih konkurenata, Muskovi razlozi za preuzimanje kontrole nad Twitterom nisu vezani za slobodu govora; radi se o upravljanju megafonom. Sa svojom legijom obožavatelja, Musk će upravljati ogromnim megafonom i biti slobodan promovirati vlastita ulaganja, odbacivati razumne zdravstvene propise i ušutkavati kritičare.

Zvuči li to kao bolje mjesto, pita se kolumnist New York Timesa.