in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako ukloniti svoje lične podatke iz Google rezultata pretrage?

Možda ne želite da vaš broj telefona, email adresa, kućna adresa i drugi detalji budu vidljivi baš svugdje. Postoji način da to zaustavite

Google je 27. aprila objavio da javnost sada može da podnese zahtjeve za uklanjanje dodatnih rezultata Google pretrage koji sadrže lične podatke.

Može biti zastrašujuće da se vaš email, broj telefona ili kućna adresa pojavi u rezultatu pretrage pa na ovaj način možete preduzeti mjere da zaštitite svoju privatnost.

Pored uklanjanja ličnih podataka, Google razmatra zahtjeve za uklanjanje slika maloljetnika, lažne pornografije i drugog eksplicitnog sadržaja.

Da biste započeli proces uklanjanja, posjetite stranicu podrške i kliknite na plavo dugme Start removal request. Prvo će vas pitati da li ste kontaktirali vlasnike web lokacije. Ovo nije neophodno, tako da možete samo da dodirnete “No, I prefer not to.” Kada Google pita šta biste željeli da uklonite, izaberite: Lični podaci, poput brojeva lične karte i privatnih dokumenata.

Zatim možete da odredite koji tip ličnih podataka se prikazuje u Google pretrazi, kao što su vaši kontakt podaci ili vozačka dozvola. Ovi koraci su samo za uklanjanje rezultata sa aktivnih web lokacija; postoji poseban obrazac koji treba popuniti za keširane stranice. Označite polje za potvrdu da je sadržaj aktivan. Sljedeće pitanje je da li se zahtjev odnosi na doxxing, koji Google definiše kao „podatke o kontaktu koji se dijele sa zlonamjernim ili uznemiravajućim namjerama“. Nakon toga, Google traži vaše puno ime i prezime, zemlju prebivališta i email. Dozvoljeno vam je da podnosite zahtjeve za uklanjanje samo za rezultate koji se odnose na vas ili nekoga koga zvanično predstavljate.

Odjednom se može poslati do 1.000 linkova. Google traži URL uvredljivog sadržaja ili slike, a kompanija želi da podijelite rezultate pretrage tamo gdje se ona pojavljuje.

Uz zahtjev priložite snimak ekrana koji pokazuje gdje se na web stranici pojavljuju vaši lični podaci. Pri kraju obrasca od vas će se tražiti da podijelite listu relevantnih termina za pretragu, kao što su vaše puno ime, nadimak i djevojačko prezime. Pruža vam se mogućnost da podijelite dodatne detalje prije nego što potpišete i podnesete zahtjev za uklanjanje.

Trebalo bi da dobijete e-poruku sa potvrdom od Google-a u kojoj se navodi da je zahtjev za uklanjanje primljen. Nije jasno koliko će vremena trebati da se pregleda vaš slučaj, ali Google će vas obavjestiti kada odluči da preduzme mjere ili da ne preduzme ništa. Kompanija obećava kratka objašnjenja odbijanja i dozvoljava ponavljanje ovakvih prijava, prenosi IGN.