in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

DJI suspendirao prodaju u Rusiji i Ukrajini kako bi spriječio da se njihovi dronovi koriste u ratu

Ruska invazija

Kineski DJI je privremeno obustavio prodaju i sve poslovne aktivnosti u Rusiji i Ukrajini, stoji u službenoj objavi kompanije, koja je time postala prva iz Kine, a da stopira poslovanje u Rusiji zbog invazije.

“S gnušanjem se ograđujemo od svake upotrebe naših bespilotnih letjelica za nanošenje štete i privremeno obustavljamo prodaju u navedeim zemljama kako bismo osigurali da se ne koristi u svrhu ratovanja”, navedeno je u saopćenju kompanije.

Ovaj potez dolazi mjesec dana nakon što je ukrajinski političar Mykhailo Fedorov pozvao DJI da prestane prodavati svoje proizvode u Rusiji. Državni ministar digitalne transformacije objavio je otvoreno pismo za proizvođača bespilotnih letjelica na Twitteru u kojem kaže da Rusija koristi DJI proizvode za navigaciju na projektilima “za ubijanje civila”. Također se navodi da Rusija koristi proširenu verziju DJI-jeve platforme za otkrivanje dronova AeroScope kako bi prikupljala informacije o letovima.

Osim toga, MediaMarkt, njemački lanac trgovina koje prodaju elektroniku širom Europe, uklonio je DJI-jeve proizvode sa svojih polica nakon što je dobio “informacije iz različitih izvora da ruska vojska koristi proizvode i podatke kineskog dobavljača dronova DJI za vojne aktivnosti u Ukrajini”.

Istovremeno, DJI je zanijekao aktivnu podršku ruskoj vojsci ne samo kroz pružanje hardvera, već i pružanjem podataka o letovima te je sve optužbe nazvao “potpuno lažnima”.

Prije nekoliko dana DJI je objavio saopćenje u kojem osuđuje korištenje svojih proizvoda za nanošenje štete. Rečeno je da ne oglašava niti prodaje proizvode za vojnu upotrebu i da su se svi njegovi distributeri složili da ih neće prodavati onima koji će ih očito koristiti u vojne svrhe.

“Nikada nećemo prihvatiti bilo kakvu upotrebu naših proizvoda za nanošenje štete i nastavit ćemo nastojati poboljšati svijet svojim radom”, komentirali su iz DJI-a.

Očito je narušeni imidž i zastoji u poslovanju na zapadnim tržištima imalo utjecaja na ovu odluku.