in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako će Twitter izgledati nakon što ga je kupio Musk? Vraća se i Trump?

Brojna su pitanja

Elon Mask je dao ponudu za kupovinu Twittera, koja je prihvaćena, a milijarder je obećao da će smanjiti stepen cenzurisanja na platformi. Ovo je dovelo do nekoliko pitanja, o tome kako će Muskov pristup uticati na popularnu platformu za mikro blogovanje.

Organizacije i grupe za ljudska prava su izrazile zabrinutost da će nedostatak moderacije i upravljanja sadržajem dovesti do porasta govora mržnje. Pored toga, brojni Twitter korisnici postavljaju pitanje da li će se ranije suspendovani Twitter nalozi ponovo aktivirati. Trenutno, najpoznatija osoba koja je blokirana na Twitteru je Donald Trump, bivši američki predsjednik.

Musk je u prošlosti bio veoma glasan u svojim stavovima i kritikama na račun Twitterove politike moderisanja sadržaja, ističući da bi platforma trebalo da bude glavni forum za slobodan govor.

Da li će korisnici napustiti Twitter?

Musk je istakao da se nada da će čak i njegovi najveći kritičari ostati na platformi “jer je to ono što sloboda govora označava”. Ipak, neki korisnici su zaprijetili da će napustiti Twitter, dok su neki to već učinili.

Da li će se Trump vratiti?

“Ne vraćam se, makar mi odblokirali nalog”

Nalog Donalda Trumpa na Twitteru je trajno ugašen prošle godine, nakon nereda u Washingtonu. Međutim, čak i ukoliko bi zabrana društvene mreže bila uklonjena, Trump je istakao da ne planira da se vrati na Twitter. Umjesto toga, koristit će svoju platformu Truth Social.

“Ne idem na Twitter, ostaću na Truth Socialu. Nadam se da Elon kupuje Twitter jer hoće da ga poboljša i on je dobar čovek, ali ja ostajem na Truth Socialu”, objasnio je Trump.

Slijedi period neizvjesnosti

Jack Dorsey, suosnivač Twittera koji je još uvijek i član odbora, istakao je da je sretan što će platforma nastaviti da služi za javnu raspravu i razgovore, uprkos tome što ne vjeruje da bi bilo ko trebalo da bude vlasnik ili da vodi Twitter, prenosi BBC.

Direktor Twittera Parag Agrawal se obratio zaposlenima u kompaniji, kojima je rekao da je budućnost kompanije neizvjesna.

“Kada se sporazum o kupovini okonča, ne znamo u kojem pravcu će se platforma razvijati”, rekao je.