in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Signal putuje puno brže od zemljotresa: Zbog čega su brojni bh. građani sinoć dobili upozorenje nekoliko sekundi prije zemljotresa?

U pitanju je Shake Alert sistem

Zemljotres jačine 5.7 stepeni po Richteru pogodio je u petak u večernjim satima Bosnu i Hercegovinu, a epicentar je bio između Stoca i Ljubinja.

Brojni korisnici Android uređaja sinoć su dobili obavijest o mogućem zemljotresu i to skoro minut prije nego što je isti nastupio. Shake Alert je sistem koji je najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je svoju svrhu nedavno proširio i na područje Europe, čemu svjedoče brojne notifikacije uznemirenih građana na društvenim mrežama.

Šta je zapravo Shake Alert?

Predstavlja sustav koji je razvijen od strane američkih seizmologa. U Kaliforniji je ovaj sustav najrazvijeniji jer su postavljeni brojni seizmometri (mjerni instrument kojim se mjeri i zapisuje podrhtavanje tla), a koji u kratkom vremenskom periodu detektiraju nove zemljotrese.

Pametni telefoni sadrže male akcelerometre koji su u stanju osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi zemljotres, objasnili su programeri Android sustava u predstavljanju ovog programa.

Ako akcelerometri na hiljadama Androida na nekom području zabilježe podrhtavanje, algoritam u stotinki obradi podatke i automatski šalje upozorenje. Ako telefon otkrije nešto za šta misli da bi mogao biti zemljotres, šalje signal poslužitelju za otkrivanje istog, zajedno s lokacijom gdje je došlo do zemljotresa. Zatim slijedi provjera informacija s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se uopšte zemljotres.

Ako serveri prime veći broj signalizirajućih napomena s manjeg prostora, onda se pretpostavlja da je u pitanju snažniji zemljotres. Obzirom da se zemljotres širi koncentrično određenom brzinom, ovaj sustav ima vremena obavijestiti ljude koji žive dalje od epicentra da je došlo do podrhtavanja.

Signal putuje puno brže od zemljotresa i to je najveći razlog zbog kojeg su brojni građani u Bosni i Hercegovini dobili obavijest nekoliko sekundi prije nego što je nastao.