in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Iznenadit će brojne korisnike: Kada će iOS 16 biti najavljen?

Nove opcije

Sada kada je službeno najavljen WWDC 2022, pripremamo se za izdavanje iOS-a 16. Ovo će obilježiti sljedeće veliko izdanje Appleove softverske platforme za iPhone, a ovo je sve što znamo o njima.

Kada će iOS 16 biti najavljen?

Sve ukazuje na to da će iOS 16 biti najavljen na Appleovoj godišnjoj Worldwide Developers Conference. Ove godine, WWDC će se održati kao virtualni događaj koji će se održati od 6. do 10. juna. Apple će održati uvodno obraćanje 6. juna kako bi započeo događaj, a tokom ove uvodne riječi očekujemo da ćemo prvi put vidjeti iOS 16.

Nakon što je iOS 16 najavljen tokom ove prezentacije na WWDC-u, Apple će programerima objaviti prve beta verzije. Obično se beta verzije za razvojne programere objavljuju unutar nekoliko sati nakon završetka glavne riječi. Apple će naknadno objaviti javnu beta verziju kojoj svi korisnici iPhonea i iPada mogu pristupiti, obično negdje u julu.

Uređaji koji podržavaju iOS 16

Jedno od najvećih pitanja koje ljudi imaju svake godine je hoće li Apple odustati od podrške za bilo koji stariji iPhone i iPad model. Prošlogodišnjim izdanjem iOS-a 15, Apple je zadržao kompatibilnost sa svim uređajima koje je podržavao iOS 14.

Ove godine, rane glasine ukazuje da bi iOS 16 mogao odustati od podrške za iPhone 6s, iPhone 6s Plus i originalni iPhone SE. Za sada, ovo je samo glasina, ali izvor ove glasine je ispravno izvijestio o podržanim uređajima za iOS 13 i iOS 14.

iPhone 6s i iPhone SE koji su navodno odbačeni prvi put su objavljeni krajem 2015. i početkom 2016., što znači da će dobiti više od šest godina redovitih ažuriranja softvera.

Nema redizajna u iOS-u 16

Dok su se neki korisnici nadali da će iOS 16 označiti prvi veći redizajn u godinama, to se ne čini kao da će se ostvariti. Bloomberg je izvijestio da iOS 16 neće ponuditi “potpuni redizajn”, što znači da će sveobuhvatni dizajn ostati isti i ove godine.

Posljednji put kada je Apple uistinu redizajnirao cijeli iOS bio je iOS 7, redizajn koji nije prošao bez kritika i koji je znatno smanjen tokom procesa beta testiranja. Od tada je Apple postupno mijenjao pojedinačne aplikacije i aspekte iOS-a, ali nismo vidjeli potpunu reviziju u jednom zamahu od iOS-a 7.

Nove opcije u iOS-u 16

Trenutno su glasine o tome što očekivati od iOS-a 16 pomalo nejasne. Bloomberg je rekao da će iOS 16 biti “prilično značajno” ažuriranje u cijelosti, unatoč nedostatku promjena dizajna. Jedan od fokusa ove godine očito će biti na obavijestima.

Fokus na obavijesti o kojima se priča u glasinama je zanimljiv jer je Apple napravio brojne promjene na iOS sustavu obavijesti tokom posljednje dvije godine, uvođenjem opcija kao što su Sažetak obavijesti i Fokusni načini. Čini se, međutim, da Apple još uvijek nije zadovoljan implementacijom obavijesti u cijelom iOS-u, te planira još promjena za ovu godinu.

Osim toga, Bloomberg je izvijestio da će iOS 16 uključivati i nove opcije praćenja zdravlja. Apple je aplikaciju Health i njezinu integraciju s Apple Watchom učinio središnjom tačkom ažuriranja softvera posljednjih godina, a čini se da se to neće promijeniti ove godine.

Vjerovatno će se nove opcije orijentirati na zdravlje u iOS-u 16 također povezati s novim zdravstvenim opcijama u watchOS-u 9. Bloomberg je rekao da će watchOS 9 također uključivati “velike nadogradnje praćenja aktivnosti i zdravlja” ove godine, prenosi 9To5Mac.