in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Italija je kaznila kontroverznu kompaniju Clearview AI s 20 miliona eura

Ovo nije prvi put da se tehnološka kompanija Clearview AI suočava s pravnim posljedicama

Italijanska služba za zaštitu privatnosti saopćila je da će kazniti kontroverznu kompaniju za prepoznavanje lica Clearview AI zbog kršenja zakona EU. Istraga koju je proveo Garante, talijansko tijelo za zaštitu podataka, pokazala je da baza podataka tvrtke od 10 milijardi slika lica uključuje slike Talijana i stanovnika Italije. Kompanija sa sjedištem u New Yorku kažnjena je s 20 miliona eura, a uz to, obvezna je izbrisati sve biometrijske podatke talijanskih državljana koje posjeduje.

Ovo nije prvi put da se tehnološka kompanija Clearview AI suočava s pravnim posljedicama.

Britanska uprava za zaštitu podataka prošle je godine kaznila kompaniju sa 17 miliona funti nakon što je utvrdila da njene prakse, koje uključuju prikupljanje selfija ljudi bez njihovog pristanka sa sigurnosnih kamera ili snimaka, krše nacionalne zakone o zaštiti podataka. kompanija je također zabranjena u Švedskoj, Francuskoj i Australiji, piše Engadget.

Nagomilane kazne bit će značajan udarac za ovu pet godina staru kompaniju, odnosno potpuno će izbrisati 30 miliona dolara koje je kompanija prikupila u svojoj posljednjoj rundi financiranja. Ipak, čini se da Clearview AI tek započinje svoj put. Kompanija želi patentirati svoju biometrijsku bazu podataka, koja skenira lica preko javnih internetskih podataka, a koristile su je agencije za provođenje zakona širom svijeta, uključujući policijske službe u SAD-u i brojne savezne agencije.

Brojni demokrati pozvali su savezne agencije da odustanu od ugovora s kompanijom, tvrdeći da je alat ozbiljna prijetnja privatnosti građana. U pismu Ministarstvu domovinske sigurnosti, senatori Ed i Jeff Merkley te predstavnici Pramila Jayapal i Ayanna Pressley pozvali su regulatore da prestanu s korištenjem ovog alata.

“Clearview AI navodno skuplja milijarde fotografija s društvenih mreža bez dopuštenja ili obavijesti. Takva baza osobnih podataka može iz temelja uništiti očekivanja građana da se mogu slobodno kretati, a da pritom ne budu identificirani”, napisali su autori u pismu.

Unatoč gubitku gomile podataka iz raznih zemalja, Clearview AI ima plan za brzo širenje ove godine. Prema izvještaju Washington Post-a, iz kompanije su najavili da rade na tome da u sljedećih godinu dana prikupe 100 milijardi fotografija lica u bazi podataka. Osim toga, najavljeno je da će osigurati dodatnih 50 miliona dolara od investitora kako bi kreirali još više alata.