in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kontroverzna tehnologija: Ukrajini nude alate za prepoznavanje milijarda lica

Podrška Ukrajini

Clearview AI inače je bio kritiziran zbog kršenja odredbi o zaštiti privatnosti, a u Velikoj Britaniji morao je platiti 17 miliona funti kazne. Ista kazna izrečena je i od strane talijanskog regulatora.

Sustav koji pretražuje baze s milijardama fotografija lica mogao bi pomoći Ukrajini u otkrivanju ruskih infiltratora, borbi protiv dezinformacija i identificiranju mrtvih, poručili su i kompanije Clearview AI koja je svoje usuge ponudila ukrajinskog vladi.

Kako piše BBC, u ovoj kompaniji tvrde da mogu pretražiti bazu od 10 milijardi lica s interneta.

U pismu upućenom ukrajinskoj vladi, tvrde kako je velika većina povučena s ruskih društvenih mreža; dvije milijarde slika s Vkontaktea, takozvanog ruskog Facebooka. Osim navedenih, još jedan razlog za korištenje ove tehnologije, u kompaniji vide u ponovnom ujedinjavanju ratom razdvojenih porodica.

Odgovor Ukrajine još nisu dobili

Clearview AI inače je bio kritiziran zbog kršenja odredbi o zaštiti privatnosti, a u Velikoj Britaniji morao je platiti 17 miliona funti kazne. Ista kazna izrečena je i od strane talijanskog regulatora nakon što je utvrđeno praćenje ‘individua u zemlji’.

I dok Amerika ovaj sustav koristi, kompanija se i tamo suočava s tužbama oko prikupljanja fotografija s interneta.

“Svjedočimo kako se upotreba tehnologije s dobrim namjerama može preokrenuti protiv onih koje bi trebala štititi”, kazao je Albert Fox Cahni, izvršni direktor Surveillance Technology Oversight Projecta u New Yorku.

Iz Clearviewa AI napominju da se njihova tehnologija nikako ne bi trebala koristiti kao jedini način identifikacije.