in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Brojne grimase lica: Predstavljena creepy beba robot s emocijama

RIKEN Guardian Robot

Istraživači iz projekta RIKEN Guardian Robot u Japanu napravili su androida bebu po imenu Nikola koja uspješno prikazuje šest osnovnih emocija. Nova studija, objavljena u časopisu Frontiers in Psychology, nije imala primarni cilj unaprjeđivanja robota ljudskim osobinama, već je testirala koliko dobro ljudi mogu prepoznati šest izraza lica, odnosno sreću, tugu, strah, ljutnju, iznenađenje i gađenje koji su nastali pomicanjem “mišića” na Nikolinom licu.

Studija koju je vodio naučnik Wataru Sato iz projekta RIKEN Guardian Robot usredotočila se na izgradnju humanoidnog robota, ili androida, koji može koristiti svoje lice za izražavanje raznih emocija, a rezultat je Nikola, androidna glava koja izgleda kao ćelava beba, kao što možete vidjeti u videu.

Unutar Nikolinog lica nalazi se 29 pneumatskih pokretača koji kontroliraju pokrete umjetnih mišića, a dodatnih 6 pokretača kontrolira pokrete glave i očnih jabučica. Pneumatski aktuatori su kontrolirani tlakom zraka, što čini pokrete tihim i glatkim. Tim je postavio aktuatore na temelju Facial Action Coding System (FACS) sustava, koji se intenzivno koristio za proučavanje izraza lica. Prošla istraživanja identificirala su brojne grimase lica kao što su podizanje obraza i pućenje usana s kojima se mogu prikazivati tipične emocije poput sreće ili gađenja, a istraživači su te akcijske jedinice uključili u Nikolin dizajn.

Iako Nikoli još uvijek nedostaje tijelo, krajnji cilj projekta Guardian Robot je izgraditi androida koji može pomagati ljudima, posebno starijim i bolesnim građanima koji žive sami, što je od velike važnosti u Japanu, gdje se sve više povećava udio starih i potrebitih osoba kojima je svaka pomoć u svakodnevnom životu dobrodošla, prenosi portal Vidi.