in ,

Human potez: Student izrađuje 3D proteze za pse s invaliditetom kako bi im pružio kvalitetniji život

3D printana protetika

U novembru prošle godine, jedan britanski pacijent postao je prva osoba na svijetu koja je dobila 3D printano protetičko oko. S obzirom na brzinu kojom tehnologija napreduje, nije iznenađenje da je 3D printana protetika našla još jednu genijalnu primjenu.

Poljski proizvođač 3D printera, Zortax Inventure, objavio je priču o studentu Macieju Szczepańskom koji dizajnira i izrađuje 3D tiskane proteze za povrijeđene pse. Nova protetika nudi psima s invaliditetom novi i kvalitetniji život.

Szczepański je do ideje došao kad je primijetio da upotreba protetike kod životinja nije toliko popularna u Poljskoj kao, na primjer, u Sjedinjenim Državama. Tada je shvatio da to mora promijeniti i pružiti pomoć mnogim potrebitim životinjama.

“Cilj je bio stvoriti proteze koje će poboljšati kvalitetu života životinje koja će je koristiti”, objasnio je Szczepański, a prenosi Interesting Engineering.

Prva dva “pacijenta” bili su Sonia i Leto, psi koji su povrijeđeni u naletu automobila. Kako bi pomogao tim ljupkim stvorenjima, Szczepański je započeo svoj projekt korištenjem alginata, prirodnog i jestivog polisaharida koji se nalazi u smeđim algama, koji je koristio kako bi napravio otiske za buduće proteze koje je potom ispunio posebnom keramičkom mješavinom.

Keramički model koji je kreirao spomenutim procesom, potom je skenirao kako bi pripremio digitalni 3D model protetskog uda. Za cijeli proces, od početka do kraja, trebalo mu je manje od tri dana.

“Zahvaljujući 3D printu, uspio sam izraditi proteze po mjeri koje su odgovarale posebnim potrebama ovih ljubimaca”, rekao je Szczepański.

Naravno, nakon što je uspješno kreirao proteze, ono što je preostalo je pričvrstiti ih na pse. Za posljednji korak, Szczepański je koristio vijke, a za još udobnije nošenje ugradio je tkaninu unutar proteze.

Labrador Leto se na novu protezu navikao u samo 15 minuta te je počeo hodati kao da ima sve četiri šape.

Ovakva protetika psima s invaliditetom daje raspon pokreta koji su nekad imali i omogućuje im kvalitetniji život, što predstavlja svakako razlog za slavlje. 3D ispis dobio je raznoliku primjenu tokom godina i unaprijedio mnoge procese, ali ovo je možda jedna od najljepših upotreba do sada.