in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li koja je boja proglašena najružnijom na svijetu?

Neke boja podsjeća na mješavinu smeđe i zelene

Ovo je, po našem istraživanju, najodbojnija boja na svijetu, predstavili su prije 10 godina svoj rad istraživači iz agencije australskoj vladi. Od tada se ova boja, nazivana i ‘najružnijom,” koristi na duhanskim proizvodima.

Prije više od deset godina australska je vlada od jedne istraživačke agencije naručila studiju o tome što pušači smatraju privlačnima na pakiranjima cigareta, a šta ne. Cilj je bio smanjiti broj pušača u državi. Ispitano je više od 1000 pušača i agencija je vladajućima predstavila svoj zaključak:

“Ovo je najodbojnija boja koja postoji i ona bi trebala biti na pakiranjima cigareta”, poručili su iz agencije “GFK Bluemoon”.

Boja, imena “Pantone 448 C”, prihvaćena je tako kao ‘službena’ na pakiranjima cigareta u Australiji, a ovaj trend se kasnio proširio i po ostatku svijeta. Francuska, Izrael, Velika Britanija, Norveška, Belgija, Urugvaj.. samo se neke od država koje su potpuno, ili djelomično, usvojile ovu ideju.

Neke boja podsjeća na mješavinu smeđe i zelene, australske vlasti su je u početku nazivale “maslinasto zelenom”, ali to su ime morali odbaciti nakon brojnih pritužbi maslinara koji nisu htjeli biti povezani s ovom bojom.

“Ljude podsjeća na smrt i prljavštinu. Niko o njoj nije imao pozitivnih komentara”, objasnila je jednom prigodom za britanske medije Victoria Parr koja je vodila istraživanje.

Iako su je brojne države prihvatile kao ‘najružniju boju na svijetu’, dio korisnika interneta smatra kako je ova boja zapravo predivna.

“Većina moje garderobe je u ovoj nijansi. Ne volim se isticati i nositi kričavo. Po meni ima puno ružnijih boja”, komentar je jedne dame.