in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Više ne morate imati sat za ovu funkciju: Face ID s maskom na iPhoneu radi gotovo savršeno!

Nadogradnja softvera

Otkako je nastupila pandemija virusa COVID-19 i otkako je postalo obavezno nošenje zaštitnih maski na raznim javnim mjestima, neke mogućnosti na elektronskim uređajima pokazale su svoje nedostatke.

Među njima je i Appleov Face ID na iPhoneima, kojega Apple koristi još od iPhonea X iz 2017. godine. Ova je funkcija postala totalno neupotrebljiva u slučajevima kada korisnik nosi masku, ali prije par dana prenijeli smo informaciju da će Apple vjerovatno na iOS-u 15.4 donijeti mogućnost otključavanja telefona i kada imate masku na licu. Chaim Gartenberg iz The Verge, testirao je Face ID s maskom nekoliko dana i on se pokazao gotovo savršenim.

Apple je prije nekog vremena uspio Face ID učiniti kompatibilnim i kada korisnik nosi masku, ali kvaka je bila što je telefon morao biti spojen sa Apple Watchom koji je prethodno autentificiran. Bez korištenja Apple Watcha, kojega nemaju mnogi korisnici iPhonea, Face ID je ostao neučinkovit. Ipak, iOS 15.4 donijet će i upotrebljivost Face ID bez da korisnik mora imati Apple Watch.

Gartenberg je testirao novi iOS 15.4, koji donosi naprijed pomenutu mogućnost, a on je bio ugodno iznenađen koliko dobro Face ID radi s maskom. Nakon što je instalirao iOS 15.4, Gartenberg je prvo na početnom ekranu dobio pitanje da li želi omogućiti Face ID s maskom, što je on i učinio.

U testu koji je trajao nekoliko dana on navodi da se Face ID pokazao itekako sposobnim, a nebitno je da li nosite „običnu“ ili N95 masku. Ako u istom trenutku nosite i masku i naočale, Apple će tražiti od vas da napravite skeniranje sa svakim naočalama koje imate, a u slučaju da ih ne registrujete, Face ID neće raditi, a on ne radi ni sa sunčanim naočalama.

On navodi da je problem imao samo kada je uz masku imao kapu koja je prekrivala veći dio glave, dok je npr. s običnom kapom, šeširom, čak i skijaškim naočalama Face ID radio besprijekorno.

Apple je ipak upozorio da je Face ID s maskom manje tačan od običnog, prenosi Verge.