in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Primili ste čudnu poruku nakon preuzimanja Chromea?

Microsoft Edge je u nekom trenutku bio solidna alternativa za Google Chrome, ali u posljednje vrijeme stvari sa ovim preglednikom izmiču kontroli

Prije nekoliko dana, Edge korisnici su bili ljuti zbog odluke Microsofta da integriše finansijsku aplikaciju direktno u preglednik.

Sada kompanija dodatno potpiruje vatru, preko obavještenja koja se pojavljuju u Windowsu 11 kada korisnik pokuša da instalira Google Chrome iz Edge preglednika.

Obavještenje koje iskače, obeshrabruje ljude da pređu na Chrome. Microsoft izgleda koristi nekoliko različitih šablona, uključujući i sljedeće poruke: “Microsoft Edge koristi istu tehnologiju kao Chrome, ali uz dodatno poverenje koje Microsoft uliva”. Potom: “Taj preglednik je tako 2008! Znate li šta je novo? Microsoft Edge”. I na kraju: “Mrzim višak novca je stvar koju nikada niko nije izgovorio. Microsoft Edge je najbolji preglednik za online kupovinu”.

Osim toga što korisnicima maksimalno preporučuje Edge, Microsoft je otežao i promjenu pretraživača u svom operativnom sistemu. U okviru Windowsa 11, korisnici moraju da uđu u podešavanja i ručno dodaju aplikaciju svakom određenom tipu dokumenta (HTM, HTML, PDF, SVG, itd.), kako bi se njihov željeni preglednik otvorio kada kliknu na link.

Naravno, Microsoft nije jedina kompanija koja prikazuje upozorenja i sugestije kada korisnik pokuša da napusti njihov servis. Google slična obavještenja prikazuje Microsoft korisnicima, prenosi Engadget.