in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Pojavila se nova prevara na popularnoj chat aplikaciji: Prevaranti se predstavljaju kao vaši prijatelji

WhatsApp

Nova prevara širi se putem WhatsAppa, a ovaj put prevaranti se predstavljaju kao vaši prijatelji. Pokušavaju stvoriti situaciju napetosti i panike kako osoba kojoj se jave ne bi puno razmišljala i kako bi odmah reagirala te tako nasjela na prevaru.

Ovakva vrsta prevare vrlo je učinkovita, a dosad su hiljade ljudi već nasjele na nju. Prevaranti najprije hakiraju WhatsApp korisnički račun i potom se jave prijateljima ili članovima porodice te osobe. Pri tome navode da su negdje zapeli ili da je riječ o nekoj drugoj hitnoj situaciji.

Od osoba kojima se jave traže novac, ali zapravo je riječ o prevari. Korisnici WhatsAppa koji dobiju takve poruke trebali bi biti jako oprezni da ne bi ostali bez novca. Postoje razne varijacije ove prevare. Neki prevaranti se nekad javljaju s nepoznatnog broja i pri tome se predstavljaju kao vaš prijatelj koji je promijenio broj mobitela.

Šta napraviti u takvim situacijama?

Ako dobijete ovakve pozive ili poruke, zastanite na trenutak i dobro razmislite o sljedećem koraku. Nemojte paničariti ili naglo reagirati jer prevaranti računaju upravo na to.

Pokušajte stupiti u kontakt s tim prijateljem ili članom porodice za kojeg se predstavljaju prevaranti. Trebali biste potvrditi da vašu pomoć doista treba osoba koja vam je bliska. Nikad ne odgovarajte na poruke koje se čine kao prevara, piše Komando.

Ako se u takvoj poruci nalazi neki privitak ili link, ne biste to trebali preuzimati jer može sadržavati opasni virus koji može zaraziti vaš uređaj.