in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova opasnost: Koliko vas aplikacije na telefonima prate?

Privatnost

Privatnost u 2021-oj godini je gotovo fiktivan pojam jer smo za besplatne igre, aplikacije i servise prodali sve svoje informacije oglašivačima (i drugim tvrtkama). Svejedno, početkom iduće godine ćemo svi imati daleko bolji uvid u to koliko nas koja aplikacija prati i što sve zna o nama. Kako ćemo pripaziti na to? Preko Google Play Trgovine.

Naime, Google će već u drugom mjesecu naredne godine ubaciti novu sekciju u Google Play Trgovinu u kojoj ćemo za svaku aplikaciju dobiti uvid o tome koliko ista štiti privatnost korisnika čak i prije nego je instaliramo. Već sada, Facebook i Google su najveći prikupljači korisničkih podataka putem svojih aplikacija i servisa, prenosi TechRadar.

Ta sekcija će se zvati „Sigurnost podataka“ te će na transparentan način pružati potencijalnim korisnicima informacije o tome kako će koja aplikacija prikupljati podatke o korisnicima. Za ovu novu funkciju nećete morati imati Android 12, nego će se Google Play Trgovina sama nadograditi i dodati novu sekciju.

Google će paziti je li aplikacija koristi sigurne enkripcije korisničkih podataka, prati li uvjete koje je Google postavio te je li se aplikacija možda kosi s nekim svjetskim sigurnosnim standardima za zaštitu privatnosti. Dodirom na novu sekciju u Google Play Trgovini, korisnici će dobiti uvid i u vrste podataka koje će aplikacija prikupljati (kontakti, lokacija, osobne informacije…) te uvid u to može li korisnik dozvolama ograničiti aplikaciji da ne prikuplja informacije ili ne.

Početkom iduće godine Google će se detaljnije oglasiti o novoj opciji te ne sumnjamo da će je itekako promovirati iako su upravo oni više puta osuđeni od strane regulatornih agencija za nepoštene poslovne prakse i krađu informacija o korisnicima.