in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Iz Facebooka zabrinuti nakon skandala: Odlučili se obračunati zbog “curenja” dokumenata

Tajni dokumenti

Facebook se danima nosi sa posljedicama razotkrivanja kontroverznih internih dokumenata, a kako bi spriječili daljnje propuste odlučili su se za restrukturiranje internih foruma

Facebook se već nekoliko sedmica nosi sa brojnim neugodnim situacijama zbog razotkrivenih internih dokumenata, no sad je, kako bi spriječio danju šetu odlučio poduzeti mjere. Prema izvještaju New York Timesa, kompanija je nekoliko internih foruma učinila privatnima. Razlog je, bar se čini na prvi pogled, smanjenje šanse za buduće širenje dokumenata.

Trenutno nije sigurno koliko će foruma Facebook učiniti nedostupnima ostalim dijelovima kompanije, što znači da malo ko osim vodstva ima konkretan uvid u razmjer ove sigurnosne mjere.

“Curenje informacija smanjuje učinkovitost i moral naših timova koji rade na izazovima koji dolaze s radom na platformi koju koriste milijarde ljudi”, navodi se u službenoj objavi.

“One također mogu ugroziti zaposlenike koji rade na osjetljivim temama i dovesti do pogrešno interpretiranih i vrlo složenih tema”, piše u poruci koju je Facebook poslao Vergeu.

Facebookova odluka dolazi nakon prošlosedmičnog svjedočenja pred Kongresom u kojem je zviždačica Frances Haugen, bivša članica Skupine za civilni integritet koja je javnosti otkrila Facebookove tajne dokumente.

Haugen je u ponedjeljak prihvatila poziv na razgovor sa Facebookovim nezavisnim Odborom za previde, dok će kasnije ovog mjeseca svjedočiti pred Parlamentom UK-ja.