in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Facebook objasnio razlog jučerašnjeg dugotrajnog pada

Milioni i milioni korisnika, jučer su ostali bez četiri aplikacije

Jučer oko 17.00, Facebook, WhatsApp, Instagram, kao i Facebook Messenger prestali su sa radom, a nakon nekoliko sati zastoja, sinoć su ovi servisi „proradili“. Iz Facebooka su objasnili razlog ovog problema.

Čitav svijet, milioni i milioni korisnika, jučer su ostali bez ove četiri aplikacije. Iako se očekivalo da će Facebook vrlo brzo riješiti problem s pristupom na ove platforme, to se nije desilo, nego je kompaniji trebalo nekoliko sati da riješi problem. Problem je bio toliki da ga Facebookovi inžinjeri nisu mogli riješiti „online“, nego su morali ući u sjedište kompanije i zajednički riješiti problem.

Iz Facebooka su u kratkom saopćenju za javnost, povodom ovog problema, naveli da je do problema došlo zbog promjene konfiguracije internih Facebookovih rutera, odnosno uslužitelja, te da se ne radi o hakovanju ili pokušaju da se ukradu korisnički podaci sa Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera.

Nakon što su platforme „proradile“, prvi čovjek Facebooka, koji je za samo 2 sata zastoja izgubio više od 7 milijardi dolara, a taj gubitak je sigurno još veći nakon što servisi satima nisu radili, objavio je status na Facebooku, u kojem je naveo, između ostalog, da se izvinjavaju na smetnjama koje su korisnici imali na njihovim servisima, te da su iz Facebooka upoznati s tim da se korisnici oslanjaju na njihove usluge kako bi ostali povezani s dragim ljudima.

Ovo je najveći problem koji je zadesio Facebook još od 2019. godine, kada je platforma „stala“ na 24 sata, no tada su ostali Facebookovi servisi, Instagram i dr. bili u funkciji, navodi The Verge.