in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk objavio da će Starlink internet završiti s beta verzijom u oktobru

Potpuna pokrivenost

Elon Musk je na Twitteru objavio da bi Starlink trebao izaći iz beta verzije tokom sljedećeg mjeseca. Tvrtka je ranije za cilj imala ponuditi potpunu pokrivenost širom svijeta do septembra.

Do danas, beta verzija je uglavnom bila ograničena na Sjevernu Ameriku i dijelove Europe, uz značajne iznimke poput Australije, Čilea i Novog Zelanda. Planirano proširenje zasad je ograničeno na Meksiko i Japan, a SpaceX ima registrirane podružnice u zemljama poput Filipina i Južne Afrike.

SpaceX je do kraja augusta isporučio 100.000 Starlink terminala, a taj će se broj vjerovatno povećati nakon što usluga izađe iz beta verzije i postane dostupna u više zemalja.

I dok su satelitske usluge daleko od novih, Starlink bi mogao pomoći da se uspostave širokopojasne veze u ruralnim područjima i zemljama u razvoju gdje konvencionalni pristup internetu nije dostupan ili je prespor da bi bio praktičan.

Ovo nije prvi put da Elon Musk kreira preoptimistične planove za svoje projekte. Postoji cijela povijest optimističnih rasporeda za projekte koji su zaustavljeni zbog tehničkih prepreka i drugih praktičnih problema, prenosi Geek.