in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Objavljeni impresivni snimci: Kako izgleda Zemlja promatrana iz orbite Saturna?

NASA objavila snimke

Kompozitne slike poput ove stavljaju Zemlju i Mjesec u perspektivu koju mnogi zanemaruju. Sonda Cassini je na njoj prikazala svu veličanstvenost i veličinu našeg Sunčevog sistema.

Na ovoj iznimno rijetkoj slici, koju je NASA-ina sonda Cassini snimila 19. jula 2013. pomoću širokokutne kamere, vide se prsteni Saturna, naš planet Zemlja i njezin prirodni satelit.
Zemlja iz perspektive Saturna.

Riječ je o samo jednom dijelu tridesettrodijelnog mozaika koji pokriva pogled prema cijelom sustavu Saturnovih prstena te na kojima se može vidjeti i on sam. Svaki korak snimljen je različitim spektralnim filtrom, što je na kraju polučilo kolekciju od čak 323 slike – neke od njih snimljene su za znanstvene svrhe dok su druge poslužile za slaganje mozaika u prirodnim bojama.

Slika koju upravo gledate jedna je od onih na kojima se mogu vidjeti Zemlja i Mjesec. Naš planet, koji se u ovoj slici nalazi na oko 1,4 milijarde kilometara od Saturna, izgleda kao mala plava mrlja na desnom dijelu slike, a Mjesec možemo vidjeti kao izbočinu na njegovoj desnoj strani.

Ostatak svijetlih tačaka su okolne zvijezde, objašnjava NASA.