in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple hitno ažurirao softver iPhonea zbog špijunskog softvera

Hitnim ažuriranjem otklonjen je sigurnosni propust u Appleovom iMessageu

Apple je hitno ažurirao svoj softver za iPhone kako bi otklonio kritičnu ranjivost za koju nezavisni stručnjaci kažu da je ozloglašeni nadzorni softver kojim se špijunirao saudijski aktivist, javlja CNN.

Stručnjaci iz Citizen Laba, Sveučilišta u Torontu rekli su da je softver u upotrebi od februara i da je korišten za postavljanje Pegasusa, špijunskog programa izraelske tvrtke NSO Group koji je navodno korišten za nadgledanje novinara i zagovornika ljudskih prava u više zemalja.

Hitno ažuriranje koje je Apple objavio jučer zatvara rupu u softveru iMessage koja je hakerima omogućavala dase infiltriraju u korisnikov telefon bez da korisnik klikne na bilo koju vezu, prema CitizenLabu.

Izraelska NSO Grupa u saopćenju, ne osvrćući se na navode, samo kaže da će nastaviti pružati obavještajnim i policijskim agencijama širom svijeta tehnologije za spašavanje života u borbi protiv terorizma i kriminala.

Ranije su ustvrdili da se ovaj softver prodaje samo provjerenim kupcima u svrhu suzbijanja terorizma i provođenja zakona.