in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA testira novi materijal za toplinski štit za svemirske letjelice

Može podnijeti visoke temperature

U NASA-inom istraživačkom centru Ames u Silicijskoj dolini u Kaliforniji testira se novi tip materijala koji je nazvan “Paukovo tkanje” (Spiderweave), u sklopu sistema ADEPT (Adaptable, Deployable, Entry and Placement Technology) koji predstavlja sistem za slijetanje svemirskih letjelica na druge svjetove u svemiru.

Materijal koji možete vidjeti na fotografiji napravljenoj tokom testiranja istog, mogao bi jednog dana omogućiti svemirskim letjelicama da sigurnije ulaze u atmosfere drugih planeta i s manjim rizikom od toga da bi mogli izgorjeti prilikom tog postupka. Istovremeno, taj materijal bi obzirom na svoje dimenzije, omogućio i više prostora u samoj letjelici, piše New Scientist.

Planetarne atmosfere mogu dosegnuti vrlo visoke temperature, sve do nekoliko hiljada stepeni Celzija pa sistem ADEPT treba toplinski štit napravljen od materijala koji može podnijeti takve ekstremne uvjete bez da se raspadne ili dezintegrira.

Tim znanstvenika koji radi na novom materijalu, otkrio je da se on dobro ponaša na temperaturama od 1500 stepeni Celzija. Može se kompaktno pohraniti tokom lansiranja letjelice, a to je korisno za uštedu prostora u samoj letjelici, koja time može ponijeti još više znanstvene opreme na neki planet.