in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto je Google predstavio Privacy Sandbox?

Korisno

Kolačići unutar web preglednika imaju svoju svrhu i mnogi će reći da su korisni. Pitanje je onda – zašto ih se Google želi riješiti, odnosno ih zamijeniti s nečim drugim? Sudeći po izjavama iz Googlea, sva podrška za kolačiće će biti izbačena do 2022. godine. Zato su sada izbacili spomenutu opciju “Privacy Sandbox”.

Google je zapravo krenuo implementirati FLoC (Federated Learning of Cohorts) inicijativu. Ona je dizajnirana tako da oglašivačima daje dovoljno podataka da ciljano targetiraju korisnike, ali im daju manje podataka o korisnicima i daju im podatke na “sigurniji” način.

Zanimljivo je što je Google prije svega oglašivačka kompanija, pa je sigurno za reći da oni žive od reklama i oglašivača. Zato pokušavaju naći alternativu. Oni se nalaze između korisnika i oglašivača, te ne žele prepiliti granu na kojoj sjede. Ako oglašivači odu, oni gube novce. Ako korisnici odu, oni gube novce. U bilo kojem ekstremu kako navodi Pcchip, Google je prvi na udaru. Zato cijeli ovaj novi koncept. Ali zapravo, ovo su glavni razlozi zašto je Google stvorio Privacy Sandbox:

  • Third-party kolačići mogu biti maliciozni: Ako se koriste na krivi način, third-party kolačići mogu uzrokovati štetu korisniku i biti prijetnja korisnikovoj sigurnosti. Neetične prakse kao što je “cross-scripting” i “krivo” korištenje osobnih podataka korisnika su neki od načina kako se kolačići ne trebaju koristiti.
  • Podižu svijest o online privatnosti: Davno su u povijesti ostali dani kada su korisnici na Internetu imali privatnost. Sada, mnogo godina kasnije, korisnici su postali toga svjesni i ne žele da se podaci o njima skupljaju bez odobrenja. Zato su nastali zakoni poput GDPR-a. Oni štite korisnike i limitiraju ono što oglašivači mogu o njima skupljati i smiju li uopće skupljati podatke.
  • Blokiranje kolačića od strane web preglednika: Mnogi moderni web preglednici su se ujedinili u cilju da blokiraju third-party kolačiće. Ključni “igrač” u toj priči je Mozilla Firefox. Imaju oni mnogo razloga zašto to rade, a jedan od njih je i povećanje broja korisnika koji koriste njihov web preglednik. Ako se ovaj trend nastavi, nestanak third-party kolačića je neminovan.