in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prevaranti ciljaju korisnike Instagrama: Kako zaštititi svoj profil?

Oprez

Cyber kriminalci pronalaze različite načine da iskoriste aktualne situacije i trendove, posebno na društvenim mrežama kako bi ciljali njihove korisnike. Prevaranti su nedavno svoje aktivnosti usmjerili i na korisnike Instagrama.

Naime, na Darknetu se pojavila ban-as-a-service usluga koja omogućava blokiranje računa korisnika na Instagramu. U pojedinim slučajevima prevaranti koji nude ovakvu uslugu, također nude i usluge vraćanja profila korisnicima u zamjenu za novac, prenosi kompanija Kaspersky.

Stručnjaci kompanije Kaspersky korisnicima preporučuju da budu posebno oprezni kada je riječ o ovakvim prevarama.

“Prevare koje ciljaju korisnike Instagrama pojavljuju se redovno, pa tako ni ova nije izuzetak. Prema onom što smo vidjeli na vebu, ova prevara putem koje se blokiraju profili korisnika na Instagramu zbog lažnih pritužbi nije ograničena samo na jednog kriminalca – otkrili smo više primjera koji nude takve šeme na webu i blokirali ove stranice. Jasno je zašto je ovakva prevara popularna kao usluga. Instagram je postao veoma važna platforma za pojedince i organizacije, a mnogima su društvene mreže izvor prihoda – na primjer, umjetnicima i kreatorima sadržaja. Ono što sada primjećujemo je novi oblik digitalne zloupotrebe“, kaže Ana Larkina, stručnjakinja za sigurnost u kompaniji Kaspersky.

Stručnjaci savjetuju da se u svakoj konfliktnoj situaciji ili problemu obratite tehničkoj podršci društvene mreže i da nikada ne pregovarate sa cyber kriminalcima, navode iz kompanije Kaspersky.

“Pokušajte se smiriti i objektivno procijenite situaciju. Prikupite dokaze – snimite sve što može potvrditi napad – ponude za otključavanje profila, prijetnje, sve poruke i obavještenja. Kontaktirajte administratore društvene mreže što je prije moguće, opišite što detaljnije što se dogodilo i priložite sve dokaze“, savjetuje Larkina.