in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Mark Zuckerberg nudi milijardu dolara kreatorima sadržaja?

Konkurencija tjera Facebook da pronađe načine za plaćanje kreatorima

Facebook nudi milijardu dolara tvorcima sadržaja koji u svoje originalne postove i videe ugrade alate Facebooka ili Instagrama.

Mark Zuckerberg, osnivač i prvi čovjek Facebooka, objavio je da će isplatiti milijardu dolara kreatorima sadržaja koji će pritom koristiti alate koje im Facebook i Instagram omogućuju te objavljivati izvorne sadržaje na tim platformama. Novac će se, kažu, dijeliti originalnim kreatorima sadržaja, ali za sada će to biti tek oni u Sjedinjenim Državama, i to oni koje Facebook odabere.

Facebook, iako najpopularnija društvena mreža u svijetu s najviše korisnika, ipak ne želi dozvoliti uzlet konkurenciji poput TikToka i Snapchata, stoga je odlučeno da se plate autori kako bi ih zadržali na platformi.

Mark Zuckerberg tako je najavio novi program poticaja kreativcima koji će trajati do kraja 2022. godine. Novac će se dodijeliti kreatora sadržaja svih vrsta. Facebook je već ranije plaćao kreatorima kada je lansirao nove proizvode poput Reelsa, klona TikToka koji se nudi na Instagramu. Nudeći izravna plaćanja autorima, Facebook zapravo opet kopira model rivala TikToka i Snapchata, koji su ponudili plaćanje kako bi potaknuli svoje najpopularnije kreatore da budu vjerni platformi.

YouTube omogućuje korisnicima zaradu od oglašavanja, a omogućuje im i da najvjernijim obožavateljima naplaćuju za pristup ekskluzivnim videozapisima.