in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

EU neće regulisati tržište kriptovaluta do 2023. godine

Šira javnost zapravo o tome jako malo zna

Oko rizičnosti ulaganja u kriptovalute, ali i rizičnosti valuta koje su pod kontrolom centralnih banaka ovih dana se obračunavaju HNB i Udruženje za blockchain i kriptovalute (UBIK), navodeći da ulaganja u kriptoimovinu EU neće regulisati prije 2023. godine.

Osim finansijske zajednice i iskusnih ulagača, šira javnost zapravo o tome jako malo zna; poznato je da bitcoin, ether i ostale virtualne valute rastu i padaju kao na ringišpilu, ali isto je nebrojeno puta viđeno i u depresijacijama nacionalnih valuta, havariji švajcarskog franka, ruske rublje, turske lire, pišu regionalni mediji, a prenosi kamatica.com.

U HNB-u objašnjavaju da je “centralnobankarski novac” onaj koji kreira centralna banka pojedine zemlje ili na području više zemalja (euro). Istim upravlja korištenjem instrumenata monetarne politike, radi održavanja niske i stabilne inflacije.

Pojednostavljeno, centralna banka pokušava da održava stabilne cijene da ono čime se raspolaže u novčaniku danas jednako vrijedi i sutra, tumače u HNB-u.