in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova verzija sistema: Dostupno je novo ažuriranje Windowsa 10 21H1

Brojni noviteti

Stiglo je ovogodišnje majsko ažuriranje za Windows 10 oznake 21H1, koje većina korisnika vjerovatno neće niti primijetiti. Nova verzija sistema Windows 10 isporučuje se putem sistema Windows Update, baš kao što je bila i verzija iz oktobra 2020. godine, a u različitim intervalima uvodi se među korisnike.

Novo ažuriranje nudi tri nove funkcije okrenute prema korisnicima, a to su: poboljšana podrška za Windows Hello za sustave s više kamera, poboljšana verzija Windows Defender Application Guarda i poboljšanja usluge Group Policy koja omogućuju brže ažuriranje pravila grupe za udaljene radnike.

Windows Hello

Windows Hello je Microsoftov sistem biometrijske provjere autentičnosti za prepoznavanje lica, na uređajima s kamerama omogućuje korisniku da otključa sistem gledanjem u kameru, umjesto da upiše šifru ili napravi otisak prsta. Prepoznavanje lica i nije sigurna metoda otključavanja, jer ga svaki osrednji haker može lako prevariti s fotografijom, ali za većinu korisnika u relativno sigurnim okruženjima dovoljno je dobar.

Novo Windows 10 ažuriranje donosi nam nove funkcije za Windows Hello, kako bi pravilno podržavao sisteme s više dostupnih kamera – na primjer, objašnjava Pcchip, kompjuter s vlastitom ugrađenom web kamerom i drugom naprednijom vanjskom kamerom spojenom na laptop. Hello je prije bio zadan samo za internu kameru, dok sada nudi mogućnost i za vanjsku kad je spojena.

Windows Defender Application Guard

Ovo je vjerovatno najvažnije ažuriranje za većinu korisnika, iako je najmanje očito. Microsoft ne govori tačno što je promijenjeno u programu Application Guard, ali poboljšana aplikacija trebala bi posao obaviti brže nego prije.

Ono što Application Guard zapravo radi je izoliranje nepouzdanih web mjesta i dokumenata unutar Hyper-V spremnika, onemogučujući makronaredbe ili skripte koje su preuzete sa takvih mjesta neupotrtebljivim kako nebi došlo do zlonamjernih napada. Na primjer, budući da je spremnik anonimiziran, web mjesta i dokumenti u njemu nemaju pristup tokenima korisničkog pristupa mreži.

To hakeru onemogućuje pristup pouzdanoj mreži dok je prijavljen kao ovlašteni korisnik.

Microsoft kaže da je nova i poboljšana Application Guard zaštita uvezena tehnologija koje su već postavljene na sistemu Windows 10X. Iako nismo uspjeli pronaći tehničke detalje o povećanju brzine – ni koje su specifične promjene ni koliko brže izvršavaju sigurnosne provjere – nova verzija trebala bi omogućiti brže učitavanje dokumenata poput Worda, Excela i Powerpointa.

Tu su još neka poboljšanja na GPSVC-u za administraciju udaljenih radnika, u smislu da se brže mjenjaju pravila grupe, što bi trebalo administratorima Active Directory-a značajno olakšati život.