in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Androidom ćemo uskoro moći otključati automobil

Google najvio novitete

Google je službeno najavio svoju verziju CarKeyja, Appleove najavljene opcije za otključavanje vozila koja će, naravno, raditi pomoću Androida

Apple je prošle godine najavio način pomoću kojeg ćemo moći otključati vozilo, a ove godine Google je tokom konferencije I/O napravio isto – kompanija je upravo objavila da će Android 12 u sebi imati tehnologiju digitalnog ključa kojom je moguće zaključati, otključati i pokrenuti automobil.

Google kaže da opcija koristi UWB, odnosno Ultra Wideband tehnologiju što znači da može otključati auto bez vađenja telefona iz džepa – ako, naravno, vaš telefom ima UWB čip. Ako nema, NFC će otključati auto pritiskom na ekran. Također možete dijeliti svoj virtualni ključ za auto s prijateljima i porodicom ako im, naravno, ponekad zatreba.

Google kaže da digitalni ključevi za automobile dolaze kasnije ove godine i to na ‘izabrane’ modele Pixela i Samsung Galaxyja. Problem je što niti jedan Pixel do danas nije koristio UWB tehnologiju, što znači da je ovdje možda riječ o Pixelu 6 i nekoj od njegovih premijernih funkcija.

Apple je UWB smjestio u modele iPhone 11 i iPhone 12, omogućivši stvari poput AirTagsa, poboljšanih funkcija pri komunikaciji iPhonea i HomePoda mini te, među ostalim, i digitalnog ključa za automobile, objašnjava Engadget.