in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

WhatsApp ipak ne smije dijeliti podatke?

Novi uvjeti izazvali podijeljene reakcije korisnika

Nakon što je WhatsApp još početkom godine najavio promjene postupanja s korisničkim podacima (u pogledu privatnosti), javnost je burno reagirala te je WhatsApp samo pomicao datume do kojih će svi korisnici morati pristati na nove uvjete. Iako se i u Indiji mnogi korisnici žale (a to je WhatsAppu gotovo najbitnije tržište), WhatsApp je i dalje odlučio ići planiranim putem i podijeliti sve podatke korisnika WhatsAppa s Facebookom.

Vlada Njemačke, odnosno njena zadužena tijela koja brinu o privatnosti građana su zabranila dijeljenje informacija WhatsApp korisnika s Facebookom. Konačno im je neko stao na kraj.

WhatsApp je nedavno čak otkrio što će biti s računima korisnika koji ne pristanu na nove uvjete.

Čelnik za provođenje GDPR-a, Johannes Caspar, tvrdi da WhatsAppovi novi uvjeti nisu legalni te da direktno krše GDPR, a također smatra da se njihovi posebni uvjeti za zemlje Europske.

Unije ne razlikuju dovoljno od uvjeta za ostatak svijeta. Caspar tvrdi da je možda i najgore to što uvjeti nisu detaljno postavljeni te da Facebook upravo radi nedovoljne jasnoće uvjeta može činiti što hoće s korisničkim podacima.

Također, čelnicima u Njemačkoj smeta to što WhatsApp doslovno forsira svoje korisnike da predaju podatke te nemaju nikakvu alternativnu ponudu za one koji ne žele dijeliti ništa s Facebookom. Facebook naravno ignorira iznesene optužbe te tvrde da će svejedno nastaviti s provedbom novih uvjeta za sve korisnike WhatsAppa, bili oni u Njemačkoj ili ne.

Facebook tvrdi da zadužena tijela za inspekciju novih uvjeta nisu shvatila poantu, a to je pripajanje platformi Instagram, Messenger i WhatsApp.