in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zabrinjavajuće: Objavljena globalna karta područja s rizikom od potresa

Svaka treća osoba u svijetu izložena je potresima

Potresi godišnje, u prosjeku, nanesu oko 40 milijardi dolara direktne ekonomske štete tako što uništavaju tvornice i remete transportne linije. Poznavanje seizmičke opasnosti na određenom području danas je postao veći prioritet nego ikad prije, prenosi Forbes.

Ove je sedmice FM Global, jedna od najvećih komercijalnih tvrtki za osiguranje imovine iz SAD-a, objavila dosad najdetaljniju globalnu kartu područja najugroženijih potresima.

Riječ je online alatu koji korisniku pruža uvid u kartu koja se može uvećati sve do rezolucije od kvadratnih kilometar i pol nekog područja. Karta koristi podatke i modele seizmičkih opasnosti koje omogućuju javno-privatna zaklada Global Earth Model Foundation, kineska Uprava za potrese te američka geološka služba U.S. Geological Survey.

Karta pokazuje zone koje su označene bojama – od najtamnijih područja koja su najrizičnija do onih svjetlih gdje rizika gotovo da i nema. Boje predstavljaju povratna razdoblja podrhtavanja tla koja nanose štetu pa tako primjerice, ljubičasta boja predstavlja zonu u kojoj postoji mogućnost da se svakih 50 godina pojavi potres s razornim posljedicama (što predstavlja godišnji rizik od više od 2 posto). Nakon toga crvena boja predstavlja područje s rizikom od velikog potresa svakih 100 godina, dok narančasta predstavlja povratni period od 250 godine, zelena 500 te bijela više od 500 godina ili za to područje jednostavno nema podataka.

Za razliku od standardnih karta potresnih područja koje prikazuju samo očekivano podrhtavanje tla tijekom seizmičkog događaja, ova nova karta u sebi sadrži podatke o tlu te strukturne performanse građevina kako bi se izračunala vjerovatnost hoće li potres doista i oštetiti te građevine.

Naime, karakteristike tla igraju veliku ulogu u ishodu potresa. Kako seizmički valovi putuju kroz tlo, oni se brže kreću kroz tvrdi kamen nego kroz mekanu zemlju. Kad ti valovi prelaze iz tvrđeg u mekanije područje tla, njihova amplituda se povećava, a to znači će tako povećan val i više zatresti tlo.

Sedimenti tla koji su natopljeni vodom i imaju imaju sitna kamena zrna mogu dovesti do takozvanog rastapanja tla tijekom potresa, odnosno učiniti da inače čvrsto tlo postane gotovo tekuće što može dovesti do potonuća građevina ili njihovog prevrtanja.