Unsplash
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako izgleda plaćanje obične kafe u kafiću pomoću bitcoina?

Kriptovalute još uvijek nepoznanica

Iako su mnogima kriptovalute još uvijek nepoznanica, sve je više onih koji u njih ulažu, ali ih i koriste u svakodnevnom životu. Recimo za plaćanje kafe.

Iako je najčešće pitanje pri plaćanju gotovina ili kartica u kafiću na zagrebačkim Donjim Sveticama može se platiti i kriptovalutama. Krenuli su u proljeće ove godine pod devizom jednostavno, praktično i transparentno, prenosi Zimo.hr.

Koliko ima zainteresiranih, odnosno u brojkama od sto kafa koliko ih je plaćeno u kunama, a koliko u kriptovalutama?

Od sto kafa 99 je plaćeno u kunama jer ljudi su jako slabo educirani što se tiče kriptovaluta, još je to velika nepoznanica, ali oni koji i imaju kriptovalute ove godine ne žele plaćati jer su kriptovalute u porastu sve, ističe Mirko Plavšić, vlasnik kafića.

Govori se kako su nastale kao otpor bankama, no jedan od glavnih stručnjaka za to područje i idejni začetnik spomenute mjenjačnice kriptovaluta smatra kako su nastale više kao otpor politikama centralnih bankarskih institucija.

Bitcoin ima fiksnu monetarnu politiku. Ne može se printati nove bitcoine kako nam se sviđa i da definitivno nastanak bitcoina bio je u neku ruku i politička poruka – nije u redu da se samo tako printa novac, nije u redu da se banke samo tako da im se dopušta što hoće i onda ih se vadi iz problema s novcem svih građana, pojašnjava Nikola Škorić, osnivač hrvatske mjenjačnice kriptovaluta.

Mnogi su definirali što sve nisu kriptovalute, a evo šta jesu…

“To je potpuno nova paradigma koja je s jedne strane investicija, s druge strane platna mreža. U određenim kontekstima je roba, u određenim kontekstima je novac, u određenim kontekstima vrijednosnica. Područje kriptovaluta je jako, jako široko i nije moguće cijelo to područje zahvatiti jednom definicijom”, dodaje Škorić.

Međutim, cijelo područje kriptovaluta puno se brže oporavilo uslijed korona krize od recimo tržišta dionica.

“Kriptovalute su u načelu dosta volatilnije. To je prvi razlog, a ujedno i razlog zašto privlače toliko spekulativnih investitora”, kaže Škorić.

Drugi razlog je što se nalazimo upravo u zaletu tržišta, a i klasičan zakon ponude i potražnje na strani je kriptovaluta. Kod nas mišljenje o ovakvim investicijama i dalje varira, međutim…

“Dosta je pomogla činjenica da od 1.januara prošle godine industrija kriptovaluta je regulirana po pitanju sprječavanja pranja novca. Novi zakon o sprječavanju pranja novca koji je izglasan 2019. uključuje i kriptovalute pa sada recimo našu tvrtku HANFA nadzire u području sprječavanja pranja novca sad već preko godinu dana. To je dosta pomoglo da se poboljša imidž kriptovaluta”, dodaje Škorić.

Jesu li one nova generacija novca, trenutna, ali prolazna preokupacija ili balon koji će puknuti – svatko ima pravo na svoje mišljenje, no činjenično svatko ima mišljenje o kriptovalutama.