in

Opcija koja se dugo čekala: Google Fotografije sada automatski prepoznaju tekst

Google lens

Čim snimite tekst mobitelom i otvorite snimku, Google Fotografije će vam ponuditi mnoštvo alata da ga iskoristite.

Sjećate se skenera? Te su spravice pred dvadesetak godina bile ultimativni gadgeti a omogućivali su vam da tekst i(li) slike ispisane na papiru prebacite iz stvarnog svijeta u digitalni. Skeneri su danas već pomalo zaboravljeni: koriste ih profesionalci, a većina nas ih susreće samo kao opciju / dodatnu mogućnost na pisačima. Sve rjeđe ih koristimo, jer dokumente možemo snimiti mobitelom i odmah ih preurediti.

Cijeli taj proces je postao jednostavniji, ako imate Android mobitel (i ako ste na njemu omogućili automatsko ažuriranje) jer Google Fotografije će sada automatski, objašnjava Računalo, čim otvorite ponuditi dodatne mogućnosti za snimke na kojima se pojavljuje tekst. Čim odaberete takvu fotografiju, aplikacija će predložiti Kopirajte tekst sa slike i ponuditi još mogućnosti ispod: iza ikone koju će iskusni korisnici prepoznati kao Google objektiv odnosno Google Lens.

Riječ je o tehnologiji koju je Google neko vrijeme nudio kao samostalnu aplikaciju, a sada njene mogućnosti sve više ugrađuje u Google Fotografije i druge aplikacije na Androidu (Kamera, Google).

Šta omogućuje Google objektiv?

Uz već spomenutu mogućnost da vam Google prepozna tekst i kopira ga u bilo koju aplikaciju u kojoj će vam zatrebati (primjerice, Blok za pisanje u kojem ćete promijeniti tekst i ispraviti greške u skeniranju, Chrome u kojem ćete tekst pretražiti na webu, Karte u kojoj ćete potražiti gdje se nalazi adresa navedena u tekstu). Tu su i mogućnosti koje mi u Hrvatskoj zasad ne možemo iskoristiti: Poslušaj bi trebao glasno izgovoriti tekst pronađen na „skeniranoj“ fotografiji a Prevedi otvara Google Prevoditelj – što doduše radi ali eratično.

Bez obzira na te nedorečenosti, zahvalni smo Googleu na novim alatima koji će nam pojednostaviti život – kada se jednom naviknete na njih, omogućit će vam da u najkraćem vremena i uz minimum truda obavite željeno!