in ,

Apple otkrio dobro čuvanu tajnu

Ublažio svoje kriterije

Apple je poznat po svom zatvorenom ekosustavu koji, ponekad, zadaje glavobolje korisnicima, ali i developerima koji razvijaju aplikacije za njihove mobilne uređaje. Naime, dobro je poznato da Apple pomno provjerava svaku aplikaciju te da ona mora ispuniti rigorozne uvjete prije nego što postane dostupna običnim korisnicima.

I iako je Apple posljednjih godina nešto ublažio svoje kriterije, developerima je i dalje često veći problem “progurati” aplikaciju u App Store, nego što je bilo napraviti ju.

No, sasvim slučajno Apple je otkrio način kako developeri mogu zaobići App Store i omogućiti korisnicima iPhonea i iPada da koriste njihove aplikacije, a da pri tome ne moraju ići preko službenih kanala.

Odgovarajući na upite australskih vlasti o proceduri odobravanja aplikacija u App Storeu, iz Applea su otkrili kako je moguće zaobiti App Store i svejedno nuditi aplikacije korisnicima Applea. Ključ je umjesto iOS aplikacije, napraviti progresivnu web aplikaciju (PWA).

Internetski preglednici se koriste na samo kao distributivni kanal, već i kao platforma, na kojoj se mogu pronaći progresivne web aplikacije (PWA) koje eliminiraju potrebu da se aplikacija preuzima putem App Storea ili na bilo koji drugi način. PWA su sve dostupnije kroz preglednike izrađene za mobilne uređaje, među kojima su i oni za iOS uređaje. PWA su aplikacije koje su napravljene korištenjem web tehnologije kao što je HTML 5, ali izgledaju i imaju funkcionalnosti klasične aplikacije. Čak mogu imati i ikonu poput aplikacije i nalaziti se na početnom ekranu mobilnog uređaja, stoji u Appleovom pojašnjenju.

Dodaju ako velike kompanije poput Amazona, Googlea i Ubera već koriste takve web aplikacije.

Microsoft i Google već su pokrenuli gaming aplikacije na iOS-u putem web aplikacija. Developer aplikacije za dopisivanje, Telegram, nedavno je najavio da radi na web aplikaciji za iOS uređaje, dodaju iz Applea.

Inače, Apple je ovu alternativu otkrio tijekom odgovora na upite australskih vlasti, a u vezi spora koji se vodi između izdavača popularne igre Fortnite, Epic Gamesa i Applea.

Podsjetimo, Apple je izbacio Fortnite iz App Storea, nakon što je Epic Games uveo u igru opcije kupovanja dodatnih mogućnosti, a koje ne idu preko Applea. Time je, tvrde u Appleu, prekršio pravila koritšenja.

U Epic Gamesu se ne slažu s takvim objašnjenjem te su pokrenuli niz tužbi usmjerenih protiv Applea, s ciljem povratka Fortnitea u App Store.