Getty Images
in

TikTok nije ništa opasniji za privatnost i sigurnost korisnika od Facebooka

Novo istraživanje

CitizenLab, međudisciplinarni laboratorij Sveučilišta Toronto, proveo je istraživanje kojim su željeli otkriti prikuplja li popularna kineska aplikacija TikTok privatne podatke od korisnika, a da oni toga nisu svjesni.

Kako su naveli u rezultatima istraživanja, iscrpno su proučavali potencijalne probleme sa sigurnosti, privatnosti i cenzurom. Velika količina tehničkih podataka koje su prikupili i analizirali objavljena je na njihovoj stranici i GitHubu kako bi i drugi analitičari mogli provjeriti njihove zaključke.

Kad kineski developeri odluče krenuti izvan granica Kine i ući na međunarodno tržište, moraju prilagoditi svoj proizvod različitim očekivanjima korisnika, ali i raziličitim zakonima, a istovremeno ostati u skladu s kineskim zakonima.To balansiranje može dovesti do toga da korisnici u Kini i izvan nje imaju veoma različito iskustvo korištenja iste aplikacije, istaknuli su iz CitizenLaba.

Upravo zbog toga, ByteLab zapravo ima dvije različite, a opet iste aplikacije TikToka. Jedna koja pokriva Aziju i druga koja pokriva ostatak svijeta. Iako korisnici mogu pristupiti istoj globalnoj platformi, ovisno o tome iz koje regije pristupaju, neke im stvari možda neće biti dostupne.

Ono što je iznenadilo istraživače, pogotovo u svjetlu optužbi koje su prošle godine dolazile iz SAD-a, je da TikTok ne pokazuje nikakvo zlonamjerno ponašanje. Nisu primijetili da aplikacija prikuplja, bez znanja korisnika, podatke o kontaktima, fotografije ili video koje korisnici snimaju, kao ni podatke o lokaciji korisnika.

S druge strane, TikTok prikuplja velike količine podataka o samim uređajima s kojih korisnici pristupaju platformi te načinu na koji korisnici koriste aplikaciju. Također, koristi podatke koje prikupljaju treće strane poput Facebooka, Firebase Analytics te AppsFlye, no to, ističu iz CitizenLaba, nije ništa neobično u usporedbi s drugim aplikacijama.