in ,

LOLLOL

Dok svugdje u svijetu raste, prodaja iPhonea u Velikoj Britaniji opada

Apple je zaista imao sjajan četvrti kvartal prošle godine i to se odnosi na apsolutno sve regije u kojima su se njegovi novi iPhone modeli pojavili na tržištu. Stoga, ništa drugačije nije ni u Sjedinjenim Američkim Državama, ali nešto čudno dešava se u Velikoj Britaniji.

Svejedno, zbog svih tih brojki, eMarketer je za prvi kvartal ove godine poboljšao prognoze pa se očekuje da će korištenje iPhonea porasti. Konkretnije, u SAD-u bi brojka trebala biti na 116,3 miliona, što je osjetno bolje od 113,4 miliona, koliko je bila prvobitna.

Dakle, Apple nastavlja na svom tlu dominirati ispred Android pametnih telefona, ali nije tako na svim tržištima. Kao na spomenutom britanskom. Prema prognozama, u ovoj godini će 28,9 miliona Britanaca koristiti neki od Android uređaja, a njih 19,7 miliona iPhone.

Razlog za to je WhatsApp, koji je potpuno besplatan za korištenje, u svakom smislu. Dok to nije slučaj s iMessage platformom, koja naplaćuje naknadu za slanje poruka na Android uređaje. Iz tog razloga su Britanci odlučili zamijeniti svoj iPhone nekim Android modelom i samim tim utjecali na pad udjela Appleovih uređaja na tržištu. Kao i promjenu prognoze za ovu godinu.

Nastavno na to, eMarketer promijenio je i prognozu britanskog tržišta za 2023. pa navodi kako će u njoj Android imati više od 30 miliona korisnika i oko 60,6 posto udjela na tržištu, a Apple će pasti na 39,9 posto u odnosu na 40,4 posto iz 2021. Nije to pad koji bi trebao zadavati glavobolje, ali uvijek je bolje vidjeti plus nego minus, kad se radi o poslovanju. Stoga, možda u Appleu odluče uvesti neke promjene kako bi se vratiti u nešto dominantniju poziciju.

No, kako su se ove prognoze promijenile već nakon viđenog u posljednjem kvartalu prošle godine, lako se mogu promijeniti već nakon prvog kvartala ove godine…